V zadnjih letih je imel Saturnus že kar uveljavljen urnik: v petek superspecial v Ljubljani, v soboto se je dirka preselila v Zasavje, v nedeljo na južno obrobje prestolnice. Prvi del relija bo tudi tokrat ostal takšen, kot je bil; start bo v petek, 10. maja ob 16. uri, začetek superspeciala v Stožicah pa ob 19. uri.

Namesto zasavskega dela bodo dirkači v soboto nato odpeljali hitrostne preizkušnje, ki so bile ponavadi na sporedu v nedeljo (Janče, Metnaj, Višnja gora), v nedeljo pa bo na sporedu novost: hitrostni preizkušnji Moravče in Krtina. Skupno bo reli dolg 382 km, hitrostnih preizkušenj (razen superspeciala bodo vse prevozili po dvakrat) pa bo za 193 km. V primerjavi s prejšnjimi leti je ostala dolžina "brzincev" približno enaka, manj pa bo vožnje na etapah.

Reli so približali Ljubljani

"Po eni strani smo reli približali Ljubljani, kar je bil cilj že v zadnjih letih. Druga stvar je, da bosta dve popolnoma novi hitrostni preizkušnji, ki bosta novi za vse, tudi za slovenske voznike, kar bo predstavljalo večjo in bolj zanimivo zadevo, ena je tudi relativno dolga. To bo popestrilo reli in če bo vreme ustrezno, bo to lepa prireditev," je povedal predsednik organizacijskega odbora dirke Viktor Levec.

77 posadk iz 10 držav

Prijavljenih je 77 posadk iz desetih držav. "Število posadk je za te težke čase kar lepo. Več jih je kot lani, za razliko do preteklih let, ko so vrh krojili Čehi, bo letos drugače. Čehov skorajda ni, tudi pri njih se je pojavila kriza. Imamo pa nekaj drugih atraktivnih posadk, imamo Hermanna Gassnerja mlajšega, pa Aleksandra Saljuka iz Ukrajine s Škodo Fabio S2000, pa seveda številne slovenske dirkače," je tekmovalno plat dirke predstavil Levec.

Humar tokrat s Cliom

Nastopil bo tudi državni prvak Aleks Humar, ki je izpustil uvodno dirko v labotski dolini, a tokrat ne s svojim lanskim dirkalnikom, Škodo Fabio, temveč s šibkejšim Renaultom Cliom R3, kar bo tudi zanj predstavljajo nov izziv. Sovoznik Florjan Rus pravi, da bosta skušala s Humarjem mešati štrene tistim v močnejših dirkalnikih: "Konkurenca bo kar močna, nova trasa pa bo nova za vse. Upam da se bova vmešala v boj z močnejšimi dirkalniki in da ne bova imela preveč smole s prebitimi pnevmatikami."

Bo Zupanceva znova pri vrhu?

Nove izzive v obliki novih "brzincev" z veseljem pričakuje tudi Asja Zupanc; na prvem reliju za DP na avstrijskem Koroškem je bila blizu zmagi, zato ji motiva ne bo manjkalo na največji domači dirki: "O pričakovanjih zelo nerada govorim, še posebej, ker so tu nove hitrostne preizkušnje. Zmeraj pa seveda ciljam čim višje. Saturnus je dodaten izziv, največja dirka v Sloveniji in se je vedno veselim, pa še v mojem kraju poteka," je dejala Zupančeva in ocenila moč tekmecev: "Mislim, da bo konkurenca podobna kot v Avstriji, tam je bilo več domačinov, a tudi tukaj ne bo zanemarljivo. Pride tudi Herman Gassner mlajši, ki je eden od favoritov in zna mešati štrene tudi avtom iz razreda S2000."

Kot novost na varnostnem področju pa so prireditelji predstavili še možnost prekinitve dirke s sporočilom voznikom prek sistema GPS.