V skupni konkurenci je bil tretji Čeh Daniel Behalek (Subaru Impreza WRX STI), ki je zaostal že več kot sedem minut. Drugi najboljši Slovenec je bil Boris Požeg (Mitsubishi EVO 8) na skupno šestem mestu (+ 12:20), mesto za njim je reli končal Alan Pajk (Citroen C2R2; + 12:49).

Glavno besedo je imel na jubilejni 35. izvedbi Saturnusa Humar. Po štiriletni češki prevladi, toliko zmag je zapored dosegel Vaclav Pech, ki pa ga tokrat ni bilo na startu, je idrijski dirkač tokrat zmagal ne le v slovenskem seštevku, temveč tudi v skupnem. Temelje za zmago je postavil danes, ko je odlično začel dopoldanski prvi del zadnjih šestih hitrostnih preizkušenj. Prednost Valouška se je takrat hitro topila, po dveh "brzincih" je bila le še nekaj sekund, po prvi od dveh v Višnji Gori pa je bil na vrhu že slovenski dirkač.

In vodstva nato ni več izpustil iz rok, kljub nekaj manjšim težavam, med drugim se je na progi tudi zavrtel. Toda Valoušek ni mogel več priti blizu. Po zadnji hitrostni preizkušnji dneva in skupno 13. na dirki je bila razlika med prvim in drugim 31 sekund, tako da je bil Humar samo v nedeljo hitrejši za skoraj minuto.

"Predvsem mi veliko pomeni skupna zmaga. Prišel je Valoušek, eden najboljših Čehov z odlično ekipo in ogromno izkušnjami. Njega premagati je bilo tako, kot da bi bil tukaj Vaclav. Časi 'brzincev', tako moji kot njegovi, so bili boljši kot lanski in predlanski. Borba je bila lepa, zmaga pa ena najlepših v moji karieri," je po velikem uspehu dejal Humar.

O vrstnem redu je nekoliko odločalo tudi vreme. Zaradi nočnega dežja so bile razmere na cestah v okolici Ljubljane drugačne, kot so jih imeli dirkači opisane v zapiskih. A najboljši niso delali usodnih napak, pa tudi izbira gum je bila tako v Humarjevem kot v Valouškovem taboru enaka, tako da tudi na tem področju ni prišlo do razlik.

Na cilju pred ljubljansko dvorano Stožice se je tako Humar s sovoznikom Florjanom Rusom lahko prešerno veselil v družbi dveh Čehov, tretji je bil namreč Behalek, ki je takšno uvrstitev na tem reliju dosegel že lani. V slovenski konkurenci pa je bil Humar prvi pred Požegom in Pajkom, v deseterici skupnega seštevka so bili na koncu še Friderik Vajnhandl, Matej Gruden in Aljoša Novak, ki so se zvrstili od osmega do desetega mesta, 11. pa je bil veteran Slavko Komel, prava ikona Saturnusa, saj je tokrat na tem reliju nastopil že 30.

Danes je Humar ostal brez enega največjih tekmecev Darka Peljhana, ki je nastop končal po deseti HP zaradi tehnične okvare, relija pa niso končali niti Mitja Klemenčič, Boštjan Logar in Marko Jeram. Le nekaj dni pred relijem pa je nastop odpovedal Rok Turk, ki letos sicer na nastopa v DP, temveč se osredotoča na evropske nastope, a je bil vseeno na ožjem seznamu favoritov za zmago.

"To je moja tretja dirka s tem avtom. Včeraj sem bil preveč previden in sem si nabral 25 sekund zaostanka. Danes pa sem začel z gumami, ki sem jih že preizkusil v Avstriji. Takoj sem lahko začel na polno in sem dobil nazaj 25 sekund, potem pa sva imela z Volouškom podobno izbiro, tako da sem skušal čim bolj povečati prednost," je zmagovito taktiko razložil Humar.

Z zmago je začinil uspešno dirko, ki se je začela v petek s superspecialom v okolici ljubljanskega stadiona Stožice. Že ta kratka hitrostna preizkušnja, dolga le 3,4 kilometra, je pokazala poznejše razmerje moči, čeprav so takšne HP zaradi predvsem namenjene predvsem gledalcem. Valoušek in Humar sta bila na vrhu že po superspecialu, podobno pa je bilo tudi po soboto, ki so jo dirkači na Saturnusu preživeli v Zasavju na dveh različnih hitrostnih preizkušnjah (Hrastnik in Trbovlje), vsako so morali prevoziti po trikrat. Na koncu dneva je Valuošek končal na vrhu, pa čeprav je vmes Humar tudi že prevzel vodstvo, resda le za eno hitrostno preizkušnjo. Oba pa sta bila nato razred zase tudi pozno popoldan, ko so bile ceste zaradi ploh mokre in razmere za dirkanje drugačne kot dopoldne, Valoušek je v nedeljski zadnji dan prinesel 25 sekund naskoka, kar pa ni bilo dovolj za končni uspeh.