Ob začetku del je Cleveland obiskal tudi predstavnik Pivovarne Laško iz Slovenije Matej Oset, nov projekt pa sta blagoslovila župnika John Kumše iz cerkve sv. Marije Vnebovzete in Joseph Božnar iz cerkve sv. Vida. Udeleženci projekta na čelu s podjetnikom iz Clevelanda Borisom Mušičem, ki bo lastnik restavracije in pivovarne z imenom Hansa, so imeli pred začetkom gradbenih del sprejem pri županu Franku Jacksonu.

Američani imajo radi pivo

Zamisel za projekt se je porodila ob obisku Jacksona v pobrateni Ljubljani leta 2011. Žmauc je povedal, da je kmalu po prihodu v ZDA opazil, da Američani pravzaprav najraje pijejo pivo. »Glede na to, da imamo dobro pivo, na katerega smo vsi ponosni - tako Laško kot Union -, in ker uvozimo v ZDA približno pet kontejnerjev laškega piva, smo se vprašali, zakaj ne bi tudi tukaj varili pivo,« je dejal Žmauc, ki se je ob tem zahvalil predsedniku uprave Pivovarne Laško Dušanu Zorku za pogodbo in recept.

Prva piva naj bi začeli v Hansi točiti že junija, odprtje celotnega projekta pivovarne in restavracije pa je predvideno za september. Po besedah Žmauca pa gre le za začetek. Načrtuje, da se bo uvoz piva iz Slovenije s petih kmalu povečal na 16 kontejnerjev letno. »Tudi v Chicagu imamo interes. Imam tudi povezave s Slovenci v Kanadi, ki me sprašujejo, kdaj pridejo na vrsto,« je dejal.

Laško ne bo moglo nikoli proizvesti toliko piva, kolikor ga prenese ameriški trg

»Maja pride kontejner piva za Bethlehem v Pensilvaniji, kjer je družina slovenskega rodu lastnica šestega največjega podjetja za distribucijo piva v ZDA. Če nas vzamejo, potem Laško ne bo moglo nikoli proizvesti toliko piva, kolikor ga prenese trg,« je dejal Žmauc in se pošalil, da bodo Američani dobili novo najstarejše pivo. »Američani imajo najstarejše pivo Yuengling iz leta 1829, naše Laško pa je iz leta 1825. Tu je zgodba in Američani imajo zgodbe radi,« je dejal.

Povedal je še, da pri tri milijone dolarjev vrednem projektu sodeluje tudi mesto Cleveland, sicer pa ves denar prihaja iz ZDA. Po besedah Žmauca pri tej zgodbi ni poražencev, ker je projekt dober za slovensko skupnost, za vlagatelje in za mesto Cleveland. Za slovensko skupnost to pomeni širitev tudi na zahodni del Clevelanda, ki doživlja preporod.

Prostor za širjenje slovenske kulture

»Tam se vse dogaja čez vikend,« je dejal Žmauc in napovedal, da bo nova restavracija tudi prostor za širjenje sodobnejše slovenske glasbene in druge kulture. »Moj sosed v Mariboru je 6Pack Čukur, moja hči bi si želela imeti v Clevelandu Siddharto, Vlado Kreslin je že znan. To je način, da pripeljemo sem tudi ta del naše kulture,« je dejal konzul in zagotovil, da bo prvi gost lastnik košarkarskega moštva iz NBA Cleveland Cavaliers Brad Gilbert, ki si menda želi biti prvi gost v vsaki novi restavraciji, pri čemer v nobeni ne zapravi manj kot 3000 dolarjev.