Velika krivica se pivu očitno dogaja že v skladiščih trgovcev, saj je v trgovini kupljeno pivo povsem neprimerljivo s sveže natočenim in hladno skladiščenim, kakršnega se je v petek potrudila gostom na Gradu Tabor v Laškem priskrbeti laška pivovarna. Že pozdravnega zlatoroga je bilo komaj prepoznati, naslednjih šest piv pa je odobravanje le še stopnjevalo, k čemur so seveda znatno pripomogle tudi jedi, v katere naj bi bila piva vključena tudi kot sestavine, vendar so bila večidel nezaznavna. »Pivo ima izrazito grenčino, ki se s kuhanjem le še stopnjuje. Zato je treba biti pri odmerjanju zelo previden, sicer je vse skupaj hitro pregrenko,« je po večerji na tovrstne »očitke« odgovoril Pavčnik.

Njegov losos s hrenovim sladoledom je bil že mariniran v z zvezdastim janežem, cimetom in ingverjem odišavljenem pivu club, in vendar ga je bilo v veliko zadovoljstvo s taistim pivom zalivati tudi sproti. Lepo so se mu podali tudi redkvica, motovilec in »zemlja« iz lešnikov in ječmenovega sladu. V nasprotju s pričakovanjem (in obljubami) pa je bilo pivo light (novo pivo z zmanjšanim odstotkom alkohola in posledično kalorij, kakor je pojasnila Kirhova) prebledo celo za nežnega piranskega brancina in kopico težkih okusov, s katerimi ga je ponudil Štefelin – muškatna buča, bučno olje, koromač, njoki s porom in škampi.

Tudi naprej je dal blejski chef prednost močnemu: temno laško je predvidel k pečenim mastnim račjim jetrom na sotiranem jabolku in rdečem zelju z malinami, obkroženim z malinovo omako in pokritim s hrustljavim medenim vafljem. »Omaka je pripravljena izključno iz divje rastočih gozdnih malin,« je skrivnost resnično izrazite arome pojasnil v Kropi na Gorenjskem rojeni Štefelin, ki tudi sicer v svoj jedilnik vključuje čim več sezonskega, lokalnega in tradicionalnega. Nadalje je tako postregel s kroparsko žonto; gre za s čebulo počasi kuhana telečja jetra na polenti rdeče koruze, ki da jo »samo še dve mam'ci gojita, pa še to je potem težko od njih dobiti«. Krompirjevo peno s tartufi in masleni brioš pa da je dodal »za goste, ki želijo nekaj več«. Odlično pšenično pivo (še ena izmed novosti) žal ni premoglo dovolj kisline, da bi jed uravnotežilo.

Glazirana svinjska potrebušina s hrustljavim karamelnim sladom je zato z nefiltriranim in nepasteriziranim predhodnikom piva club zapela mnogo bolj uglašeno, česar ni ogrozil niti pogumni ostrigin sladoled. Na krožnik je Pavčnik umestil še tempuro mladega krompirja in s sezamom potreseno presno srčiko solate ter na trakove narezano presno japonsko repo (daikon). »Gre za igro tekstur,« je pojasnil Marko Pavčnik, in v tem slogu je tudi zaključil večerjo: z zagonetno sladico, ki je vključevala med drugim s pivom polnjen čokoladni praliné, ocvrti čokoladni žepek ter sladoled iz rjavega masla in piva. Zraven se je pil eliksir, visokoalkoholno sezonsko pivo vrste bock. »Na kalorije pa za trenutek pozabimo,« je opogumila Regina Kirh.