Tako je dvoboj znova dobil Müller. V Cape Townu je dosegel en gol, v Münchnu dva. Po nogometnih lastnostih ga sicer ne gre primerjati z Messijem, a v teh dveh primerih ga je zasenčil. Kot je nekoč rekel njegov nekdanji trener Luis van Gaal: Müller morda ne more preigravati, a lahko teče kot malokdo. Pri tem pa je še spreten in učinkovit. Pravijo, da je psihološko zelo močan. Na pomembnih tekmah praviloma ne zataji, med nogometne zvezdnike pa se je izstrelil že pri 19 letih. Že prvo priložnost je zgrabil z obema rokama. Je eden tistih nogometašev, ki jih imajo trenerji najraje, saj ne govori veliko in vedno igra v interesu ekipe, precej manj v svojem. Čeprav morda na prvi pogled deluje okorno, je sposoben pronicljivih podaj, branja igre, teka v prazen prostor in ima občutek za doseganje zadetkov. S takšnim načinom igre je osvojil najprej nemške ljubitelje nogometa, nato še marsikaterega drugega.

Njegov vzpon se je začel ravno pod van Gaalovim vodstvom, ki ga je skupaj s Holgerjem Badstuberjem v člansko ekipo Bayerna vključil v sezoni 2009/10. Pred tem je bil član mlajših selekcij bavarskega kluba. Svetovno prvenstvo, s katerim je končal imenitno prvo sezono med elito, pa je bilo kot češnja na torti – v Južnoafriški republiki je bil s petimi goli najboljši strelec turnirja, bil razglašen za najboljšega mladega nogometaša prvenstva in je z elfom osvojil tretje mesto. Poleg tega je bil v tisti sezoni še nemški državni in pokalni prvak ter evropski podprvak z Bayernom. Imel je debitantsko sezono, kakršno si je lahko predstavljal le v najlepših sanjah. V koledarskem letu 2010 se je izkazal tudi s konstantnostjo. Igral je na vseh 54 tekmah Bayerna v različnih tekmovanjih, od tega jih je 50 začel v prvi postavi. Prispeval je 18 golov in 15 podaj. V naslednjih letih je ostal na vrhunski ravni in je še vedno nepogrešljivi član bavarskega kluba ter nemške reprezentance, s katero je na lanskem evropskem prvenstvu v polfinalu izgubil proti Italiji.

Prihaja s podeželja in je verjetno najbolj slavna osebnost v zgodovini bavarske vasice Pähl, v kateri je med svetovnim prvenstvom vladalo obsedeno stanje. Njegovi sovaščani so zagotovo primerno proslavili tudi veliko zmago proti Barceloni. V zadnjih letih imajo veliko razlogov za dobro voljo in nič ne kaže, da bi jim nogometaš s slovitim priimkom (le kdo se ne spomni njegovega predhodnika pri Bayernu Gerda Müllerja) kmalu utegnil vzeti ta užitek. Če bo skupaj s soigralci igral tako blesteče, kot je največji nemški klub v dosedanjem poteku sezone, se velika zabava obeta letošnjega 25. maja. Takrat bo namreč v Londonu finale lige prvakov...