Kariera Gualtiera Marchesija je z zlatimi črkami zapisana v zgodovino sodobne italijanske kulinarike. Doma je iz Milana, kuhal je po vsem svetu in bil prvi italijanski kuhar, ki je za svojo restavracijo dobil tri Michelinove zvezdice. Bil je tudi prvi – ne le v Italiji, ampak na svetu –, ki jih je vrnil in povedal, da hlastanje za naklonjenostjo kritikov nima smisla, da ni zdravo in pošteno. Zlasti mladim kolegom je položil na dušo, da o strasti za kuhanje ni mogoče glasovati.

Marchesi v kuhinji sledi načelom enostavnosti, okusnosti in lepote. V veliko čast mi je bilo, da me je 83-letni mojster na večerji posedel ob sebe. Hrana je bila seveda izvrstna, prav tako vina iz kleti Bellavista, ene najbolj slovečih peninskih kleti v Italiji. Predvsem pa me je očarala strast, s katero je mojster pripovedoval o kulinariki, in njegova nalezljiva pozitivna energija. Marchesi, ki je v letih, ko so njegovi vrstniki že upokojeni, je govoril o svojih načrtih, o novih krožnikih, ki jih sestavlja, iz njegovih besed je vel neusahljiv optimizem.

Bilo je pozno, ko smo se poslovili, a nisem čutil nikakršne utrujenosti. Mojster me je prevzel in napolnil s svojo energijo. V naslednjih dneh sem veliko razmišljal o srečanju, ki je name naredilo izjemen vtis. Potrdilo mi je dejstvo, da je treba v naših gostilnah in restavracijah vzpostavljati pozitivno vzdušje, da se je treba veliko pogovarjati s sodelavci, kolegi in se spodbujati k pozitivnemu razmišljanju, ki ga pri nas v zadnjih časih na vseh področjih primanjkuje. Prepričan sem, da se pozitivna energija v kuhinji prenaša v jedi, enako nalezljiva je med mizami... Razmišljajmo in delajmo pozitivno!