Slovenske gostilne so predstavljene v največjih svetovnih vodnikih in visoko uvrščene na kulinaričnih lestvicah ter – kar je najpomembneje – pravi gurmani vedo za nas. Navdušujejo jih tako tradicionalne slovenske mojstrovine s pridihom modernega kot tudi svetovna kulinarika z lokalnim pridihom. Preprosta, podeželska kuhinja, ki črpa snov v preteklosti in izraža ustvarjalnost z lokalnimi sestavinami, ujetimi v zanimivo zgodbo, je v svetu že dlje časa prisotna. A to ni nasprotje visoke, vrhunske kuhinje, kot bi morda kdo pomislil, temveč njena nadgradnja. Pomemben postaja terroir, domače sestavine doživljajo reanimacijo, tradicija ni več le v receptih naših non, temveč v idejah novega vala. Ta pozitiven trend se kaže tudi pri nas, a brez znanja osnov in tradicije nova slovenska kuhinja ne bi bila mogoča.

Upam si trditi, da razmerje med kvaliteto in ceno nikjer v svetu ni tako prijazno gostu kot pri nas. Če upoštevamo kuharjevo znanje, usposobljenost osebja, število gostov, za katere ustvarja, in odnos do njih, izbor sestavin, izbrano dekoracijo, ambient, število vinskih etiket in tako dalje, sodijo gostilne v Sloveniji med najboljše kulinarične destinacije. To naj bo naše vodilo pri ustvarjanju – pot je začrtana. Nadaljevati moramo v tej smeri in se ves čas truditi, a tudi odgovorne institucije se morajo zavedati, da ni elitnega turizma, ki si ga želimo in za katerega je Slovenija idealna, brez vrhunske kulinarike. Ne nazadnje je vse najboljše svetovne turistične destinacije dodatno dvignila prav pristna in konstantno vrhunska kulinarika.