»Iz tega sledi, da so izdelki podjetja Košaki TMI kakovostni, da je naša proizvodnja dosledno kontrolirana ter v skladu z visokimi strokovnimi standardi in pričakovanji naših kupcev,« je danes sporočil predsednik uprave mariborske družbe Jure Bojnec.

V Košakih so prejšnji teden od švedskega kupca prejeli obvestilo, da naj bi v njihovem izdelku Beef kulen - halal 1/2 VP, ki je bil proizveden skladno s standardom halal, zaznali prisotnost svinjskega mesa.

Nemudoma so ukrepali in preventivno vse izdelke iz omenjene serije, kakor tudi ostale izdelke njihovega avstrijskega podizvajalca, umaknili iz prodajnih polic. Hkrati so ob prisotnosti ekipe za varnost živil iz zaloge izdelkov vzeli 20 vzorcev različnih mesnin in jih poslali v analizo na Nacionalni veterinarski inštitut.

Ogrožen je obstoj švedskega distributerja

Bojnec se sicer pravkar mudi na Švedskem, kjer se s svojim tamkajšnjim distributerjem, ki ga je celotna afera prizadela do te mere, da je ogrožen njegov obstoj, dogovarja kako in kaj naprej. O tem, zakaj je do negativnih novic, ki so jim povzročile poslovno škodo, sploh prišlo, tokrat ni želel ugibati, prav tako se v podjetju še niso odločili, kako bodo ukrepali.

»O tem se za zdaj še ne pogovarjamo, preučujemo pa vse možnosti. Potem ko smo lani zaradi finančnih težav nekoliko moteno dobavljali našim kupcem, smo zadnje mesece znova začeli s polno proizvodnjo in povečevali proizvodnjo. Potem pa smo doživeli tak šok, vse skupaj je zelo nevarno za nas. Zdaj nam ne preostane drugega, kot da skušamo razmere umiriti, a škoda je že bila narejena in temu primerno bomo ukrepali,« je za STA dejal Bojnec.

»Nesprejemljivo je, da izdelki, označeni s halal, vsebujejo svinjsko meso«

Kot je znano, je švedska agencija za prehrano prejšnji teden sporočila, da so v salami slovenskega proizvajalca, ki je označena z znakom halal, našli svinjino. Šlo naj bi prav za kulen mariborskega proizvajalca, ki naj bi vseboval okoli deset odstotkov svinjskega mesa. Tiskovna predstavnica agencije Louise Nyholm je takrat sporočila, da bodo o svojih ugotovitvah obvestili EU.

»Nesprejemljivo je, da izdelki, označeni s halal, vsebujejo svinjsko meso. Veliko ljudi je, ki nikakor nočejo jesti svinjine, zato je pomembno, da podjetja prevzamejo odgovornost in potrdijo, da se njihovi izdelki ne prodajajo z napačnimi oznakami,« je poudarila.

Islam prepoveduje uživanje svinjine. Zakol po metodi halal pomeni, da se živali prereže grlo in pusti odteči kri. Na Švedskem je ta metoda prepovedana, ker živali pred zakolom niso omamljene.