Tiskovna predstavnica agencije Louise Nyholm je sporočila, da bodo o svojih ugotovitvah obvestili EU in da bodo preverili podjetje, ki je napačno označilo salamo, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

To je nesprejemljivo

»Nesprejemljivo je, da izdelki, označeni s halal, vsebujejo svinjsko meso. Veliko ljudi je, ki nikakor nočejo jesti svinjine, zato je pomembno, da podjetja prevzamejo odgovornost in potrdijo, da se njihovi izdelki ne prodajajo z napačnimi oznakami,« je poudarila.

Švedska agencija po poročanju AFP ni razkrila, koliko napačno označenega mesa je bilo prodanega in kako dolgo je bilo na trgu.

Islam prepoveduje uživanje svinjine. Zakol po metodi halal pomeni, da se živali prereže grlo in pusti odteči kri. Na Švedskem je ta metoda prepovedana, ker živali pred zakolom niso omamljene.

»Onesnaženi« izdelki

Švedska agencija je navedla, da je sporna salama vsebovala okoli 10 odstotkov svinjskega mesa, za »onesnažene« pa običajno veljajo izdelki, ki vsebujejo več kot odstotek svinjine.

Agencija je testirala 99 izdelkov, od katerih jih je devet vsebovalo svinjski DNK. Osem vzorcev je vsebovalo manj kot odstotek svinjine, od tega sedem manj kot 0,1 odstotka, še navaja AFP.

Predsednik uprave Košakov Jure Bojnec, ki je sicer na službeni poti v tujini, danes ni želel komentirati navedb, saj da z njimi še ni seznanjen in za vse skupaj sliši prvič. Pojasnila je obljubil za četrtek.