KFC je veriga restavracij s hitro prehrano, s sedežem v ameriški zvezni državi Kentucky, ki se je specializirala v pripravo ocvrtega piščanca. Obenem je po prodaji druga največja veriga s hitro prehrano v svetu, prekaša jo le McDonald's. Obsega več kot 18.000 restavracij v 120 državah.

Začetnik KFC je bil Harland Sanders, ki je v času t.i. velike depresije s prodajo ocvrtih piščancev začel v svoji obcestni restavraciji v mestu Corbin. Bil je eden prvih, ki so odkrili potencial v konceptu franšize. Leta 1952 je namreč odprl prvo franšizno restavracijo KFC v Utahu.

Sanders je sicer postal legendarna ameriška ikona, njegov obraz pa še vedno ostaja prepoznaven znak znamke KFC. Izjemna rast družbe je sicer presegla njegove zmožnosti, zato jo je leta 1964 prodal investicijski družbi, ki sta jo vodila John Brown in Jack Massey.

KFC je bila obenem prva veriga restavracij s hitro prehrano, ki se je razširila v mednarodne vode. Sredi šestdesetih let je odprla restavracije v Veliki Britaniji, Mehiki in Puerto Ricu.

Skozi sedemdeseta in osemdeseta leta se je KFC soočal s številnimi korporativnimi lastniki, ki so imeli le malo ali popolnoma nič izkušenj z gostinskimi posli. Veriga se je vendarle širila in bila obenem prva veriga z Zahoda, ki je prodrla na kitajski trg. Tam se je bliskovito razširila in Kitajska je še danes najbolj dobičkonosen trg KFC.

Glavna ponudba KFC so ocvrti koščki piščanca in različni sendviči ter zavitki z ocvrtim piščancem. Ponujajo tudi solate in različne priloge kot je ocvrt krompirček ter sladice in brezalkoholne pijače.