Meta Černoga

Zelo pogoste težave, s katerimi se srečujejo zdravniki družinske medicine pri bolnikih, so povezani z glavoboli in migrenami. Za bolnike so te težave lahko zelo neprijetne, saj lahko bolnika onesposobijo in mu poslabšajo življenje.

Prav zato je dobro, da si zdravniki vzamejo čas za pogovor z bolnikom, mu razložijo potek bolezni, da skupaj ugotovijo sprožilne dejavnike, vodijo dnevnik migrenskih glavobolov… Pozorni pa morajo biti tudi na to, da ne pride do zlorabe analgetikov. "Pomembno je doseči, da bo bolnik razumel, da ima dolgotrajno, neozdravljivo bolezen, za katero je ključno dobro sodelovanje z zdravnikom," je na seminarju Migrena onesposablja dejala asist. mag. Suzana Kert, dr. med. iz mariborskega zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca.

Pisanje dnevnikov o migrenskih glavobolih je zelo koristno tako za bolnika kot tudi za zdravnika, saj omogoča spremljanje profilaktičnega zdravljenja. Ni namreč nujno, da že prvo zdravilo, ki ga predpiše zdravnik, učinkuje. Tiste, ki se na takšno zdravljenje ne odzovejo, pogosto napotijo na pregled k specialistu.

Migrena je najpogostnejši ponavljajoči se glavobol v primarnem zdravstvu in prav zato je Sekcija za glavobol - Združenje nevrologov pri Slovenskem zdravniškem društvu organizirala strokovno srečanje in izdala učbenik za zdravstvene delavce z naslovom Migrena onesposablja.

Za migreno trpi približno ena od petih odraslih žensk, in sicer z vrhom deleža v starosti približno 30 let, seveda pa prizadene tudi moške in tudi že otroke in mladostnike. Nevrologinja Anita Resman Gašperšič je navedla primer enaindvajsetletne študentske, ki je imela dva- do trikrat mesečno glavobole, začeli so se kot utripajoča bolečina za očmi, ki se je nato razširila po vsej glavi. Ko sta analizirali, kdaj se napadi pojavljajo, sta prišli do zaključka, da po stresnih obdobjih, po neprespanosti in po določeni hrani (ocvrti). Pred glavoboli so se pojavile še dvajset do trideset minut trajajoče motnje vida v smislu bliskanja, pojava barvnih kolobarjev, meglenega vida… Diagnoza je bila migrena z avro.

Za bolnike je dobro, da sami prepoznajo, kaj sproža napade migrene (zanimive so ugotovitve, da se migrena pogosto pojavi šele tedaj, ko se človek po stresu umiri). Zelo pomembna je fizična vadba, različne oblike sproščanja, izogibanje čokoladi in umetnim sladilom, velikokrat se migrenski napadi pojavljajo v povezavi z menstrualnim ciklom.

Migrena, kajenje in oralna kontracepcija

Migrena lahko onesposablja celo tako zelo, da bolnik v obdobju napada ne more početi prav ničesar. Svetovna zdravstvena organizacija ne uvršča zaman migrenskega napada med bolezni, ki najbolj onesposabljajo, saj onesposobljenost primerjajo celo s tistimi, ki imajo tetraplegijo ali demenco.

Nevrologinja prim. doc. dr. Bojana Žvan, dr. med., višja svetnica, predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo v UKC Ljubljana je opozorila tudi na škodljivost čezmernega uživanja zdravil zaradi zdravljenja migrenskega napada, ki je najpogostejši dejavnik, da se epizodične migrene razvijejo v kronični dnevni glavobol. Zato je pomembno zmanjševati pogostost glavobolov tudi z vedenjskimi načini zdravljenja; bolnike, ki so pretežki, je treba spodbujati, naj zmanjšajo telesno težo, priporočeno je izogibanje čezmernemu jemanju zdravil za zdravljenje akutnega migrenskega napada, izogibanje pitju kofeina…

Migrena sama po sebi ni zadosten ogrožajoč dejavnik za možganskožilne bolezni, vendar nevrologi mladim ženskam do 45. leta starosti s pogostimi napadi migrene z avro svetujejo dosledno opustitev kajenja, zlasti v kombinaciji z jemanjem kontracepcijskih tablet. Bolnicam z migreno, ki jih spremlja več dejavnikov tveganja za možganskožilne bolezni, pa po 35. letu odsvetujejo jemanje oralne kontracepcije. Mladim ženskam z migreno odsvetujejo celo priložnostno pitje alkohola, saj je znan dejavnik tveganja pri mladih.

Pri tem poudarjajo, da migrena le neznatno prispeva k tveganju za možganskožilne bolezni v primerjavi z drugimi ogrožajočimi dejavniki, kot so povišan krvni tlak, kajenje, sladkorna bolezen, čezmerno pitje alkohola…