Nagrade so podelili na podlagi raziskave mednarodnih potovalnih raziskovalcev in svetovalne skupine Skytrax, v kateri so izprašali 12.1 milijona potnikov v obdobju devetih mesecev. Na kar 395 letališčih po svetu so preučevali 39 uslug in storitev, vključno s check-inom (prijava na let), prihodi letal, nakupovanjem in varnostjo. To jugovzhodno azijsko letališče je tokrat premagalo južnokorejsko letališče Incheon Airport, ki se je uvrstilo na drugo mesto, in amsterdamski Schiphol, ki je pristal na tretjem mestu.

Preko singapurskega letališča je v letu 2012 potovalo več kot 52 milijonov potnikov in 1.81 milijonov ton prtljage

Singapursko letališče je povezava med vzhodom in zahodom, preko njega pa je v letu 2012 potovalo več kot 52 milijonov potnikov in 1.81 milijonov ton prtljage. Drži se ga ugled, da je pozoren do potreb potnikov in ponuja pestre in zabavne usluge. Letališče se lahko med drugim pohvali z bazenom, vrtom z metulji, vodenim ogled naravnega tropskega rezervata, kino dvoranami in brezplačnimi vodenimi ogledi mesta. Changai je bil tudi eno prvih letališč na svetu, ki je ponujal brezplačni WiFi, naziv najboljšega letališča na svetu pa je pred tem osvojil že leta 2000, 2006 in 2010.

Samo enemu neazijskemu letališču je do sedaj uspelo osvojiti naziv najboljšega

Kar pet od desetih najboljših letališč na svetu je azijskih. Letališče v Hong Kongu je naziv najboljšega letališča osvojilo kar osemkrat, Incheon dvakrat in Changai štirikrat. Samo eno neazijsko letališče je do sedaj osvojilo nagrado najboljšega letališča na svetu in to je leta 1999 uspelo amsterdamskemu Schipholu. To isto letališče je letos osvojilo naziv najboljšega evropskega letališča, najboljše severnoameriško letališče pa je postalo Vancouver International Airport v Kanadi. Cape Town International, Lima Jorge Chavez International, Panama Tocumen in Abu Dhabi International pa so osvojili regionalne nagrade za najboljša letališča v Afriki, Južni Ameriki, Centralni Ameriki in Bližnjem Vzhodu.

Trije razlogi, zakaj je vredno obiskati top 10 letališč na svetu:

1. Singapur Changi Airport (bazen, kino dvorana in vrt z metulji)

2. Incheon International Airport (drsališče, golf igrišče in kazino)

3. Amsterdam Schipol Airport (muzej, toplice in tuš kabine)

4. Hong Kong International Airport (IMAX kino dvorana, golf igrišče, letalski raziskovalni center)

5. Peking Capital International Airport (notranji vrtovi, kulturne predstave, letališka umetniška skupina)

6. Letališče v Munchnu (Pivski vrt, pivovarna, igrišče za minigolf)

7. Letališče v Zurichu (Vodeni ogledi letališča, muzej prevoznih sredstev, vodeni ogledi mesta)

8. Mednarodno letališče v Vancouvru (akvarij, unikatne umetniške skulpture)

9. Mednarodno letališče v Tokiu - Haneda (tržnica, spalne kabine, zasebne dnevne sobe)

10. London Heathrow (hotel znotraj letališča, umetniška galerija, toplice)