V skladu z evropsko zakonodajo lahko države članice uporabljajo te skenerje, vendar potnikov ne smejo prisiliti v pregled z njimi. Nekatere različice skenerjev namreč pomočjo rentgenskih žarkov ali mikrovalov omogočajo slikanje oseb, kot če bi bile gole. Alternativa za potnike, ki ne želijo skozi skener, je ročni pregled, je povedal predstavnik nemške zvezne policije Christian Altenhofen.

Nove različice skenerjev ne prikazujejo slik telesa, temveč na piktogramu označujejo dele telesa, ki jih je treba pregledati. Naprave pa delujejo z tehnologijo, ki nima negativnih posledic za zdravje, je še sporočila policija.

Evropska komisija je novembra lani sprejela predlog za vseevropski pravni okvir za prostovoljno vzpostavitev telesnih skenerjev na evropskih letališčih. Ta omogoča posameznim državam članicam in letališčem, da se, če tako želijo, lahko odločijo za njihovo uporabo, vendar pod strogimi pogoji.

Ti med drugim določajo, da mora pregled spoštovati temeljne pravice potnikov in da skenerji ne smejo ogrožati njihovega zdravja. Prav tako se zahteva, da se potnike ustrezno seznani o uporabi skenerja; potnik pa ima pravico do alternativnega pregleda, če zavrne pregled s telesnim skenerjem.