Potem ko je sezona formule 1 že v polnem razmahu, so danes svoj uvod v leto 2013 dočakali tudi motociklisti. Pred sezono je bilo največ zanimanja, ob novih pravilih kvalifikacij, ki so v najmočnejšem razredu zdaj bolj razgibane in razdeljene tudi že na proste treninge, za interni dvoboj v moštvu Yamaha med branilcem naslova Jorgejem Lorenzom in Valentinom Rossijem, povratnikom v japonsko moštvo po dveh sušnih letih pri Ducatiju.

Končni izid je bil po katarski dirki 1:0 za Lorenza, a Rossi je bil z lovom tekmecev za marsikoga pravi junak dneva. V kvalifikacijah je bil šele sedmi, na dirki pa se je dolgo prebijal iz ozadja in se mučil s tekmeci. Nazadnje pa mu je le steklo, v zadnjih krogih je na hitro prehitel Hondina dirkača Danija Pedroso in Marca Marqueza ter se veselil drugega mesta.

"Želel sem si priti na stopničke. To je bil moj cilj, odkar sem se vrnil k Yamahi. Start ni bil najboljši, nato sem imel veliko težav z Bradlom. Toda dobil sem zaupanje in sledila je dobra bitka z Marcom. Vsekakor je to zame odličen začetek sezone," je bil vesel sedemkratni svetovni prvak.

Prvega mesta Lorenza pa le ni mogel ogroziti, Španec si je že v začetnem delu dirke s tvegano vožnjo priboril prednost in na koncu je bil prepričljivo najboljši, kar mu je prineslo 24. zmago v karieri. S končnim uspehom je potrdil tudi najboljše startno izhodišče, a je po dirki priznal, da pot do nove zmage ni bila lahka: "Bilo je težko priti do prednosti, a sem se zelo boril. Moral sem trdo garati, da sem ustvaril razliko, v vsakem krogu sem bil hitrejši dve desetinki. Vesel sem, da se je sezona zame in Yamaho začela tako dobro, pa tudi Valentino je odpeljal dobro dirko."

Zelo zadovoljen je bil tudi tretji Marc Marquez. Svetovni prvak razreda moto2 je novinec med elitno druščino, s posameznimi vožnjami na treningih in kvalifikacijah je že dokazal veliko nadarjenost, že na svoji prvi dirki pa si je privozil tudi stopničke. V igri je bil tudi za drugo mesto, a je nazadnje moral priznati premoč precej izkušenejšemu Rossiju. "Na koncu sem se boril s svojim vzornikom. Bilo je seveda nekaj treme, a sem videl, da je mogoče z agresivno vožnjo ostati na vrhu. A dal sem od sebe več kot sto odstotkov. Valentino je bil na koncu pač premočan, vseeno ima veliko več izkušenj kot jaz."

Drugi Hondin voznik Pedrosa je končal pod stopničkami na četrtem mestu, peti je bil Cal Crutchlow, v prvi deseterici pa so uvodno dirko sezone končali še Alvaro Bautista, Andrea Dovizioso, Nicky Hayden, Andrea Iannone in Ben Spies.

Na uvodni dirki sezone motociklistov v razredu moto2 je bil najboljši Španec Pol Espargaro (Kalex), ki je v zadnjih krogih uspešno odbil vse napade Britanca Scotta Reddinga (Kalex). Tretje mesto je osvojil Japonec Takaaki Nakagami (Kalex).

V najšibkejšem razredu moto3 je ciljno črto prvi prečkal Španec Luis Salom (KTM), ki je premagal rojaka Mavericka Vinalesa (KTM) in Alexa Rinsa (KTM).

Sezona se bo nadaljevala 21. aprila v ameriškem Austinu.