Roger Ebert je bil od leta 1967 filmski kritik pri časopisu Chicago Sun Times, zaslovel pa je skupaj z Genom Siskelom iz konkurenčnega časopisa Chicago Tribune, s katerim sta skupaj vodila televizijsko oddajo »Siskel & Ebert«. V njej sta filme, ki so jima bili všeč, označila z »dvema palcema navzgor«. Ta gesta se je obdržala tudi po Siskelovi smrti leta 1999.

Ebert je oddajo nadaljeval s kolegom iz časopisa Richardom Roeperjem, vendar pa se je leta 2006 za nekaj časa umaknil zaradi raka. Bolezni navkljub se je leta 2011 vrnil na televizijo z umetno čeljustjo in novo oddajo o filmih. Zadnje dni pred smrtjo je bil v bolnišnici na obsevanju, ker se mu je rak ponovil.

Leta 1969 je Ebert napisal tudi scenarij za film »Beyond the Valley of the Dolls« (Onstran doline lutk).

Človek ki je poosebljal filme

Obama je sporočil, da sta s soprogo Michelle z žalostjo sprejela novico o smrti človeka, ki je za celotno generacijo Američanov poosebljal filme. »Ko mu film ni bil všeč, je to pošteno povedal, ko pa mu je bil, ga je hvalil na vsa usta. Filmi brez njega več ne bodo to kar so bili,« je sporočil predsednik ZDA.

Režiser Steven Spielberg pa je Eberta označil za najbolj znanega filmskega kritika, ki je pisal s strastjo in poznavanjem filma ter zgodovine filma. »Številnim filmom je pomagal najti gledalce. Njegova smrt je konec nekega obdobja,« je sporočil Spielberg.