Prav ženski judo je bil gonilna sila zadnjih nekaj let, vendar pa za prihodnost ni skrbeti. "Urška je za seboj pustila dobro seme. Mlade tekmovalke Nina Miloševič, Tina Trstenjak, Vlora Bedžeti v kategoriji do 63 kg, v kateri je nastopala Žolnirjeva, so vrhunske tekmovalke, na katere je treba v prihodnje računati," je med drugim ocenil generalni sekretar Judo zveze Slovenije Franc Očko.

Člani in članice so trenutno sicer na skupnih pripravah v Tati na Madžarskem, kjer bo v Budimpešti od 25. do 27. aprila evropsko člansko prvenstvo. Po pripravah bo znan tudi dokončni seznam nastopajočih na evropskem prvenstvu. "Normo je doslej izpolnilo šest tekmovalcev, pri moških jo imata Rok Drakšič in Matjaž Ceraj, pri ženskah pa Tina Trstenjak, Nina Miloševič, Ana Velenšek in Lucija Polavder. Očitno je bila norma z osvojitvijo kolajne v svetovnem pokalu postavljena previsoko, zato se bomo verjetno odločili, da jo bomo malce spustili in še nekaterim najbolj obetavnim, ki so se zelo približali, omogočili nastop. Urška Žolnir na prvenstvu v Budimpešti ne bo tekmovala, preizkusila se bo v novi, trenerski vlogi kot pomočnica Marjana Fabjana. Urška se sicer še ni izjasnila o tem, ali se bo poslovila z blazin. To bo povsem njena osebna odločitev, ali bo še tekmovala ali ne. Vsekakor pa sem prepričan, da je prav, da gre tudi v strokovne vode in še tu da svoj doprinos slovenskemu športu, ki mu je že dala ogromno," je še dejal Očko o prihodnjem udejstvovanju prve Slovenke z zlato olimpijsko kolajno v individualnem športu.

Oktobra v Stožicah mladinsko svetovno prvenstvo

Judo zveza Slovenije nov zagon in kakovosten premik pričakuje tudi z organizacijo mladinskega svetovnega prvenstva, ki bo od 23. do 27. oktobra v ljubljanskih Stožicah. Predsednik zveze Bogdan Gabrovec je potrdil, da je častno pokroviteljstvo nad prvenstvom potrdil predsednik države Borut Pahor, mesto predsednika organizacijskega odbora prvenstva pa je prevzel obrambni minister Roman Jakič.

V judo zvezi pričakujejo vsaj 1000 udeležencev, mladih judoistov in judoistk ter njihovega spremstva, iz 100 držav. Finančno je zalogaj kar precejšen, stroški so ocenjeni na 350.000 evrov, kljub težkemu gospodarskemu položaju pa v krovni nacionalni judo zvezi pričakujejo, da bo nova vlada prepoznala velik potencial prvenstva ter pomagala po svojih najboljših močeh in finančno podprla organizacijo prvenstva.

"Praksa nam je pokazala, da smo leta 1997, ko smo pripravili evropsko mladinsko prvenstvo, tlakovali pot zgodbi o uspehu slovenskega juda. Zdaj smo pred podobno prelomnico, ko se je 'stara' generacija iztrošila in izpela, nova pa potrebuje dodatno spodbudo. Zato smo se tudi odločili za organizacijo prvenstva," je ob tem povedal generalni sekretar Očko.