Judo zveza Slovenije je v nedeljo v Ljubljani obeležila 60. obletnico tega športa v Sloveniji, tam je bila seveda tudi najboljša predstavnica "mehke poti" Urška Žolnir. Evropske, svetovne in olimpijski kolajni sta ji prinesli posebno priznanje zveze za dosežke, izročil ji ga je predsednik države Danilo Türk. A zgodbe ni konec. Judoistka celjskega kluba Sankaku vztraja na svoji poti in se veseli novih izzivov, tokrat v družbi težjih tekmovalk, tistih do 70 kilogramov.

Marsikdo niti ne ve, a judoisti se z izjemo težkokategornikov, pri ženskah nad 78 kilogramov in pri moških nad 100 kilogramov, pred vsako tekmo srečujejo z velikim bremenom - tehtnico. Tako kot v mnogih drugih športih, kjer so tekmovalci razdeljeni po kategorijah glede na težo, je tudi v judu v zadnjih dneh pred velikimi tekmovanji na sporedu hujšanje. Treningi zahtevajo svoj davek, v telo je treba vnesti manjkajočo energijo, ta pa včasih preseže dovoljeno težo za tekmovanja.

Tudi Žolnirjeva je morala pred velikimi tekmami hujšati. Idealno težo ima okrog 68, 69 kilogramov, v "rekordnem" letu je kazalec na tehtnici pokazal celo 72 kilogramov. Sicer se deklet o teži ne sprašuje, a sodniki pred tekmovanji ne poznajo bontona. Tako se je Žalčanka že pred olimpijsko tekmo v Londonu odločila, da bo v nadaljevanju kariere zamenjala kategorijo. Zdaj se seli eno višje, kjer je bila do 70 kilogramov doslej najuspešnejša slovenska tekmovalka Raša Sraka Vuković.

"Že pred olimpijado sem se odločila, da grem višje, ker sem imela vseskozi 68 kg, prišla tudi na 72. Rekla sem si, da je London zadnja tekma do 63, da grem potem višje. To je zdaj zame nov izziv, bomo videli. Res je, da tudi Lucie Decosse (aktualna olimpijska zmagovalka in trikratna svetovna prvakinja op.p.) tekmuje v tej kategoriji, a če se srečava, se pač srečava, borila se bom kot z vsako drugo tekmovalko. Prav gotovo bodo prišli tudi porazi, to je druga kategorija, tu so druge tekmovalke, a tehnike ne bomo spreminjali, bomo videli kako bo šlo. Treba se bo okrepit, začeti postopoma, takoj ne bom šla na največja tekmovanja. Moram okrepiti telo, sploh jaz, ki sem podvržena poškodbam. Treba bo več in predvsem zdravo jesti," je dejala Žolnirjeva.

Na obletnici juda so jo že povzdignili med legende tega športa. "Težko rečem, da sem legenda, morda sem še premlada, za kaj takega. Morda pa mora preteči nekaj let, ker sem zdaj še vedno v tem cirkusu, vseskozi se nekaj dogaja. Malo se bo treba umiriti in pogledati nazaj," je povedala Žolnirjeva, ki ni imela večjih težav z vrnitvijo v ritem treninga. "Čisto v redu sem se vrnila nazaj v telovadnico. Zdaj ni toliko treninga, čeprav so še vedno dvakrat dnevno, ampak ni tako nor tempo kot je bil pred Londonom. Bolj posvečam pozornost dekletom, ki jih treniram, pomagam trenerju Marjanu Fabjanu, judoistke pa že delajo rezultate," je še dejala Žolnirjeva, ki je kot svoji naslednici v kategoriji do 63 kg izpostavila Tino Trstenjak in Nino Milošević.