A slednjih zaradi nizkih temperatur še ni na pretek, zato se bomo morali zadovoljiti s tistimi gojenimi, iz trgovine. Kljub velikonočnim praznikom ali ravno zaradi njih si šparglje kar pogumno privoščimo. Brez težav jih lahko kombiniramo s tradicionalnimi velikonočnimi jedmi, denimo z jajci in šunko, medtem ko se s hrenom bržkone res ne ujame najbolje. Šparglji so izjemno zdravi in razstrupjajo telo, kar bo v teh dneh tradicionalno nezmernega prehranjevanja vsekakor dobrodošlo. Nič se jih ne bojte kombinirati z regratom, če ste letos že nabrali čemaž, pa še toliko bolje. To je namreč najprestižnejši pomladni divji trojček, za katerega boste na tržnici odšteli prestižne vsote, lahko pa si ga naberete sami. S pravo bombo vitaminov in mineralov boste zlahka pregnali zimske tegobe in odprli sezono sveže zelenjave. Šparglje lahko nalomimo v rižoto, v jajčno omleto, lahko jih skuhamo in ponudimo kot prilogo, odlično se obnesejo pečeni v ponvi ali na žaru, iz njih pa skuhamo tudi imenitno juho. Pečene ali kuhane lahko ohladimo in dodamo regratovi solati s čemažem ter olivnim oljem.

Šparglji z lososom in makaroni

Potrebujemo 225 g poljubnih testenin, 225 g lososovega fileja, 225 g svežih gojenih špargljev, 200 g paradižnikovega pireja ali paradižnika v koščkih, 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet črni poper, sveže zmlet rdeči poper, 2 stroka česna, 1 šopek peteršilja, 2 vršička rožmarina.

Špargljem odlomimo spodnje trde dele, spodnjo tretjino stebel olupimo (če uporabimo divje šparglje, ta postopek preskočimo). Vršičke ločimo, preostala stebla pa narežemo na približno tri centimetre dolge koščke. Lososov file splaknemo pod tekočo hladno vodo, obrišemo in temeljito očistimo. Narežemo ga na tanke rezine. Česen olupimo in drobno sesekljamo. V večji ponvi pristavimo olivno olje, sesekljan česen, ščep rdečega popra, rožmarin in narezana stebla špargljev. Med mešanjem počasi pražimo pet minut, da se česen zlato (ne rjavo!) obarva, šparglji pa postanejo svetlo zeleni. Pristavimo velik lonec osoljene vode za kuhanje testenin. Peteršilj drobno sesekljamo, potem pa ga za dve žlici primešamo v ponev. Dodamo še rezine lososa, potem pa vse skupaj med občasnim mešanjem pražimo še tri minute. Testenine skuhamo na zob. Vršičke špargljev skupaj s paradižnikom stresemo v ponev k ostalim sestavinam, solimo in popramo ter počasi kuhamo še tri minute. Odcejene testenine stresemo k sestavinam v ponvi in med mešanjem vse skupaj na velikem ognju pražimo še minuto do dve. Postrežemo s kozarcem primorskega vina.

Recept je bil objavljen v prejšnji številki revije Hopla.