Ampak pogled od blizu razkrije drugačne liste, zlasti pa cvetove. Še nevarnejša je zamenjava z jesenskim podleskom, ki mu je marsikdo že celo podlegel. Ampak naj vas to ne odvrne. Čemaž ali medvedji česen, kakor mu pravijo tudi v Italiji in v Nemčiji in še kje, nezgrešljivo diši po česnu, njegovi listi pa so na pecljih. Če niste prepričani, pomanite med prsti in poduhajte. S svežimi čemaževimi listi lahko začinimo marsikatero jed, denimo zeleno ali regratovo solato, narežemo ga na testenine ali rižoto, poda se v jajčno omleto, imenitno se ujame s svojimi sodobniki šparglji, ki menda že tudi poganjajo in se bomo o njih pogovarjali naslednjič. Čemaž so uživali že Rimljani, imeli so ga celo rajši kot česen, kar med gurmani velja še dandanes. Česnu je poleg okusa podoben tudi po zdravilnih učinkovinah, ki so še izrazitejše!

Špageti s čemažem in špinačo

Za štiri jedce potrebujemo 500 g izbranih špagetov ali drugih testenin, 250 g brokolija, 250 g mlade špinače, 50g parmezana, 2 žlici olivnega olja, 4 žlice pinjol, morsko sol, sveže zmlet črni poper. Za čemažev pesto še 125 g čemaževih listov, 2 žlici pinjol, 1,5 dl najfinejšega ekstra deviškega olivnega olja, 2 žlici naribanega parmezana, baziliko, morsko sol.

Brokoli operemo in razdelimo na drobne cvetke. Vse pinjole v suhi ponvi svetlo opražimo. Špinačo in čemaž operemo in odcedimo. Pesto pripravimo tako, da vzamemo dve žlici popraženih pinjol in jih skupaj s čemažem, baziliko, parmezanom in olivnim oljem ter soljo gladko sesekljamo v gosto omako. Po navodilih na embalaži v slanem kropu na zob skuhamo izbrane testenine. Medtem v veliki ponvi na olivnem olju 2–3 minute pražimo brokoli, med tem ga posolimo. Kuhane testenine odcedimo in zajemalko vode prihranimo. Testenine stresemo k brokoliju in med mešanjem pražimo pol minute. Dodamo pesto, poper in zajemalko prihranjene vode od kuhanja testenin, premešamo in počasi kuhamo še minuto. Šele zdaj dodamo špinačo (po želji jo lahko delno ali v celoti nadomestimo z rukolo), dobro premešamo in odstavimo. Razdelimo na segrete krožnike, potresemo s preostalimi pinjolami ter sveže nastrganim parmezanom in takoj ponudimo.

Recept je bil objavljen v prejšnji številki revije Hopla.