Glede na šesto mesto na lanskem EP v Srbiji in četrto na letošnjem SP v Španiji pripada Sloveniji vloga favorita proti Islandiji.

V zadnjih dveh letih smo na velikih tekmovanjih uspešnejši od Islandije. Zato ne slepomišimo in ne bežimo od vloge favorita. Z uspehoma v Srbiji in Španiji smo si sami natovorili težak nahrbtnik, vlogo favorita in vstop v ožji krog najboljših v Evropi in na svetu. Temu primerno se moramo zdaj obnašati tako na igrišču kot zunaj njega. Vsaj na tekmi v Mariboru ne smemo razmišljati o ničemer drugem, razen o zmagi. Z dosedanjimi uspehi smo si zaslužili, da bi bila dvorana Tabor nabito polna in da bi imeli bučno podporo s tribun. Prav s pomočjo navijačev lahko pridemo tudi do skalpa Islandcev.

Islandci prihajajo v Maribor kot vodilna reprezentanca po dveh krogih v skupini 6, saj so doma premagali Belorusijo s 36:28, v gosteh pa Romunijo s 37:30.

Slovenska in islandska reprezentanca sta na približno enako kakovostni ravni, plusov in minusov v korist ene ali druge pa je zelo malo. Obe gojita hiter in sodoben rokomet, igralci obeh pa so tehnično dobro podkovani. Na večini igralnih mest smo individualno boljši, nasprotniki pa kolektivno zaradi naših težav s poškodbami. Zaradi poškodb bo manjkal skoraj naš celoten osrednji obrambni blok, tekme pa se dobivajo v obrambi. Toda vseeno sem prepričan, da bomo lahko uveljavili naše adute: hitre (pol)protinapade in doseganje lahkih zadetkov. Je pa res, da tudi oni stavijo na takšen slog igre, zato se obeta prava rokometna poslastica.

Na lanskem EP v Srbiji je Slovenija v prvem delu tekmovanja premagala Islandijo s 34:32 in se uvrstila med dvanajst najboljših.

Na koncu smo zmagali s takšno razliko, kot smo jo potrebovali za to, da smo bili najboljši v krogu z Islandijo in Norveško, ki sta prav tako zbrali po dve točki. Poleg tega smo s takšno razliko Norvežanom zaprli pot v nadaljnje tekmovanje, poraz z njimi pa zaradi tega ni imel posledic. Kar se tiče Islandcev, smo jih v skupini v Vršcu deklasirali. Če bi mi vseh šestdeset minut igrali na polno, bi Islandci na koncu doživeli kar pravo malo katastrofo.

Vaš klubski soigralec na Poljskem je islandski reprezentant Thorir Olafsson. Ali sta kaj govorila o bližnjih tekmah?

Iz pogovorov z njim sem razbral, da se nas Islandci bojijo. Ne le zaradi poraza na evropskem prvenstvu v Srbiji, ampak tudi zaradi tega, ker prvo tekmo igramo doma. Toda tega, da se nas bojijo, ne želim razlagati na glas. Ker imamo Slovenci pač precej jugomentalitete, posledično hitro pride do podzavestnega podcenjevanja in popuščanja, kar se lahko krepko maščuje. Zato je seveda dobro, da smo tudi mi nekoliko napeti in pod pritiskom.

Po tekmah z Islandci vas v dresu Kielc čakata dvoboja v četrtfinalu evropske lige prvakov z makedonskim Metalurgom.

Z Metalurgom smo igrali že v skupinskem delu in se zelo namučili: v Skopju smo zmagali le s 23:21, v Kielcah pa komaj z 21:20, potem ko smo zmagoviti zadetek dosegli v zadnjih sekundah. Vsaj na papirju smo v vlogi favorita, tekmi pa bosta predvsem vojna živcev. K njej bo verjetno nekaj prispevala tudi evropska sodniška organizacija z delegiranjem sodnikov, a vseeno upam, da bo vse tako, kot mora biti. Metalurga se malce bojim le zaradi morebitnih zakulisnih igric. Toda če bo vse v redu, bi Kielce morale napredovati na zaključni turnir najboljše četverice v Kölnu.