»Pravkar prihajam z zdravniškega pregleda iz Celja. S slabimi novicami: čaka me še deset dni prisilnega počitka,« je tik pred včerajšnjo novinarsko konferenco v Mariboru dejal krožni napadalec in steber slovenske obrambe Matej Gaber. Zaradi vnetja ciste v kolenu ne bo mogel igrati proti Islandcem niti danes niti v nedeljo v Reykjaviku, s čimer se je seznam igralcev, ki so na bolniški (Dragan Gajić, Uroš Bundalo...), še dodatno podaljšal.

V dvorani Tabor (po besedah organizatorjev bo razprodana, včeraj okoli poldneva je bilo na voljo še manj kot 800 vstopnic) se bo morala slovenska obramba znajti brez orjaka iz Škofje Loke, za nameček pa je poleg odsotnosti obrambnega specialista Bundala vprašljiv tudi nastop Petra Puclja zaradi težav s kolenom. Zato je selektor Boris Denič na priprave naknadno poklical komaj 18-letnega in kar 202 centimetra visokega Blaža Blagotinška (Celje Pivovarna Laško), ki pa na tekmah proti Islandiji očitno ne bo imel le stranske vloge. »Z igralskim kadrom, ki ga imamo na voljo, moramo v boj z Islandci, ne pa jokati, kdo vse manjka. Blagotinšek? Ne le da je možno, da bo igral, ampak bo dobil kar močno vlogo v igri. Enkrat mora začeti, zdajšnja situacija s poškodbami pa mu ponuja priložnost za to,« napoveduje Boris Denič, ki pravi, da ima v glavi za zdaj znanih 14 igralcev od šestnajstih, ki bodo danes v zapisniku.

Islandci so v Slovenijo dopotovali šele včeraj proti večeru, torej le dobrih 24 ur pred tekmo, v dvorani Tabor pa bodo danes opravili dopoldanski trening. Čeprav gre za vrhunsko reprezentanco na čelu s prvim strelcem kvalifikacij (Gudjon Valur Sigurdsson je na dveh tekmah proti Belorusiji in Romuniji dosegel kar 21 zadetkov), selektor Denič pred tekmo v Mariboru razmišlja le o zmagi. »Čeprav gre za težkega nasprotnika, pred domačimi gledalci ne pride v poštev ničesar drugega razen zmage. Na vsaki tekmi gremo na zmago in tudi tokratna ne bo izjema. Glede na to, da smo jih premagali na lanskem evropskem prvenstvu v Srbiji, čeprav bi lahko bila končna razlika seveda še precej višja, morajo oni precej več razmišljati o nas kot mi o njih.«

Od 18 reprezentantov iz dežele gejzirjev (zaradi poškodbe manjka le Arnor Atlason iz Flensburga) si jih rokometni kruh kar petnajst služi v tujini, od tega deset v Nemčiji. Selektorja Gudmundurja Gudmundssona, ki je osvojil srebro na OI 2008 v Pekingu in bron na EP 2010 v Avstriji, je nasledil precej manj znani Aron Kristjansson, v reprezentančni pokoj pa je odšel legendarni Olafur Stefansson, ki pred koncem klubske kariere še nabira naftne dolarje v Katarju. Na letošnjem SP v Španiji so izpadli že v osmini finala, potem ko so izgubili proti Franciji z 28:30.