Oreščki so bili dolgo znani le na južni polobli, nato so jih prenesli na Havaje, od tam pa v Ameriko, kjer so postali znani kot še eno od modnih superživil. Tako so prišli tudi v Evropo in sedaj jih prodajajo tudi v naših trgovinah. Okrogli oreščki so malce večji kot lešniki, okus pa je bogat in masten, saj vsebujejo veliko menda zdravih maščob. Njihove lupine so zelo trde, zato je predelava zahtevna, in to naj bi bil razlog, zakaj je njihova cena tako visoka.

V kulinariki se uporabljajo surovi ali praženi kot dodatek piškotom, biskvitom, lepo se dopolnjujejo s čokolado. Lahko jih uporabljamo tudi z mesom, v omakah ali solatah. Med najbolj znanimi avstralskimi specialitetami je solata s kengurujem in makadamijami. Poleg oreščkov se lahko dobi tudi olje makadamije.

In še nenavadnost: makadamija je strupena za pse. Približno dvanajst ur po zaužitju oreščkov postanejo omotični in zaspani.