A ker je vseh lepih stvari enkrat konec, jo je pred kakšnimi 500 leti zamenjal fižol, leča pa je nekako počasi tonila v pozabo. Ampak dandanašnji je leča vedno bolj cenjena, saj vsebuje velike količine vlaknin, mineralov in beljakovin, ki so nujni za naše zdravje. Prav posebej jo priporočajo vegetarijancem, saj z njo dobijo vse hranilne snovi, ki bi jih sicer morali z mesom. Leča je nizkokalorično, a visokohranljivo živilo, ki nasiti, a ne redi. Ugodna je za hujšanje in krepitev imunskega sistema, kar je v času gripe še posebej pomembno. Poleg ugodnega vpliva na pospešeno presnovo uravnava raven sladkorja v krvi in znižuje holesterol. Poleg vseh naštetih ugodnosti je leča precej poceni, predvsem pa je izredno okusna in primerna za vrsto načinov priprave. Če vas zagrabi lakota in si zaželite hitre malice, skuhajte lečo (rdeča je gotova že v desetih minutah), jo začinite s soljo, sesekljanim česnom, peteršiljem in olivnim oljem ter postrezite kot toplo ali hladno solato. Če jo postavite v hladilnik, bo dobra še naslednji dan. Kuhano lahko uporabimo kot prilogo namesto riža ali krompirja, hladna v solati lepo nadomesti fižol, dodamo jo zelenjavnim juham, lahko pa juho skuhamo na osnovi leče. Popražimo malo čebule in česna, dodamo narezane korenček, koromač in kolerabo, malo paradižnikove mezge in oprano lečo. Zalijemo in skuhamo, solimo po okusu in po želji spasiramo v kremno juho.

Lečna juha z opečenimi kruhki

Potrebujemo 500 g leče, 400 g paradižnikovega pireja iz steklenice, 1 steblo zelene, 2 žlici olivnega olja, 15 g masla, 4 sardelne filete, morsko sol, 2 stroka česna, 4 lističe žajblja, nekaj rezin kruha, 100 g pekorina ali parmezana.

Lečo operemo in eno uro namakamo v hladni vodi. V loncu zavremo 2 litra vode, vanjo stresemo lečo in jo skuhamo po navodilih na embalaži. Najhitreje je kuhana rdeča leča, ostale sorte potrebujejo nekoliko več časa, rjava celo kakšno uro. Steblo zelene očistimo in sesekljamo skupaj z olupljenim česnom in žajbljem. V ponvi segrejemo olje in maslo ter sesekljano mešanico počasi pražimo 10 minut. Ponev odstavimo in primešamo sardelne filete, ki jih stremo s hrbtno stranjo lesene kuhalnice. Spet pristavimo, dodamo paradižnik in med mešanjem kuhamo 5 minut. Leči odvzamemo 2 zajemalki vode, da se zgosti. Prilijemo prepraženo mešanico, pomešamo, zavremo in posolimo. Sir drobno naribamo, rezine kruha popečemo. Na dno večjih skodelic položimo opečene kruhke. Nanje razdelimo nariban sir, čeznje pa nalijemo vročo juho. Ponudimo kot samostojno jed, če jih kje dobimo, priložimo redkvice.

Recept je bil objavljen v prejšnji številki revije Hopla.