Kako je pripravljena letalnica?

Zelo lepo, še bolje kot lani. Zelo so se potrudili. Varno se lahko leti zelo daleč. Krivulja leta je nižja, kot je bila v preteklosti, ko si letel mimo oznak pri 170 metrih. Zaletna smučina je zelo kakovostno narejena, prehod v radius je zelo tekoč.

Ocena vaših poletov na treningu 205,5 in 202 metra?

Prvi dan na letalnici ni veliko zadovoljstva in užitkov, ker gre predvsem za vožnjo navzdol. Enostavno sem se dvakrat le zapeljal in naredil komaj deset odstotkov tistega, kar je potrebno na tekmo. Glede na to, kaj vse sem počel v zaletni smučini, me je neslo zelo daleč.

Torej ste naredili le tisto, kar ste napovedovali za prvi dan planiškega praznika?

Točno to. Šlo je za preprosto nalogo, da premagam samega sebe glede strahu, preživim prvi dan, naslednje dni bom pa splaval. Takšen je moj ritual. Letos na vseh letalnicah prvi dan nisem pokazal nič posebnega. V Planici me ni bilo pretirano strah, le med vožnjo ob prehodu na odskočni mizo sem imel obakrat mehke noge.

Pričakovanja za finale v Planici?

Želim si lepo vreme in veliko gledalcev. Ker med posamezniki merim na sam vrh, na ekipni tekmi pa na stopničke, bom napadel na vso moč.

Glede na trening Schlierenzauer ne popušča, saj je poletel 210 in 201,5 metra.

Nisem vrgel puške v koruzo, čeprav v točkovanju poletov zaostajam 98 točk. Obeta se napet boj. Upam, da mi bo uspelo osvojiti še tretji mali globus za polete. Ker je izpolnil željo z osvojitvijo velikega globusa, sem pričakoval manjšo vnemo Schlierenzauerja.

Optimizem gradite tudi na tem, da ste na skandinavski turneji stopnjevali formo.

Na Finskem in Norveškem je bilo super. Dobro sem skakal že v Lahtiju, v Kuopiu je bila v drugi seriji smola z vetrom. V Trondheimu sem bil presenečen sam nad sabo, da sem v enem dnevu naredil tak preskok na skakalnici, kjer deset let nisem naredil dobrega skoka. Za nameček mi je veter pihal v hrbet, pa sem vodil po prvi seriji. Če imam dobre občutke, znam narediti dolg skok tudi z vetrom v zadnjico. Z ožjimi dresi je tako, da v zraku ni več popravkov, kot je bilo prej, zato si z majhno napako takoj v ozadju. V Trondheimu sem bil najbolj jezen sam nase, ker sem v finalu zamudil odskok. Tretje mesto v Oslu je vrhunski dosežek, a če bi imel tako ugoden veter kot Schlierenzauer in Zyla, bi mi gledala v hrbet. Vsaka stvar je za nekaj dobra. Upam, da bodo v Planici bolj pazili na enake vetrovne razmere.

V skupnem seštevku svetovnega pokala ste na sedmem mestu. V karieri ob koncu sezone še nikoli niste bili tako visoko.

Super izhodišče, da se prebijem do šestega mesta, saj ima Nemec Freitag le 8 točk prednosti, medtem ko je peto mesto Freunda oddaljeno že 152 točk. Glede na to, da so zožili drese in mi s tem vzeli ogromno tistega, kar sem znal, in sem bil decembra v hudi krizi, sem zelo dobro znova našel samega sebe. Točno vem, kje so rezerve za olimpijsko sezono, ki je zame velik izziv, saj sem že vsak dan z mislimi pri Sočiju.