Kopitar ima že vse od prihoda v ligo NHL vsako sezono precej podobno statistiko glede učinka v napadu. Dosega malo manj kot točko na tekmo (na 502 tekmah rednega dela je zbral 461 točk), njegovi trenerji in soigralci pa so vedno znali ceniti tudi njegov doprinos k igri v obrambi, kot zelo discipliniran igralec pa se tudi precej redko znajde na klopi za kaznovane igralce. Ko vse skupaj seštejemo, je jasno, da gre za izjemnega igralca, kar je včeraj potrdil tudi njegov trenutni trener v Los Angelesu, Darryl Sutter.

»Je najboljši vsestranski centralni napadalec, ki sem ga kdaj treniral, in pika. Izvrsten je pri sodniških metih, v prvih minutah tekem, zadnjih minutah tekem ali ko imamo zaradi izključitve igralca manj. Na ledu vselej igra proti najboljšim igralcem nasprotnega moštva, ne glede na to, ali je to branilec ali napadalec, Kopitar izvrstno opravlja obrambne in napadalne naloge. Na ledu preživi več kot 20 minut na tekmo. Skoraj nikoli ni izključen. Gre za popoln paket. Kopitar lahko igra na kakršenkoli način želimo. In veste, kaj je pri njem najboljše? Vsako leto je boljši. Ko gre za primerjave s podobnimi tipi igralca, se z njim lahko primerja le peščica,« je slovenskega asa pohvalil Sutter.

Sutter je v svoji skoraj 15-letni trenerski karieri treniral številne zvezdnike, ki so igrali na položaju centralnega napadalca, zato je njegova izjava, da še ni treniral boljšega centra od Kopitarja, še toliko več vredna. Sutter je kot glavni trener vodil moštva Chicaga, San Joseja, Calgaryja in Los Angelesa, ter v tem času treniral igralce kot so Jeremy Roenick, Vincent Damphouse, Patrick Marleau ali Bernie Nicholls, ki pa ga očitno niso tako navdušili kot Hrušičan.

S tem ko Kopitar postaja vse večje hokejsko ime onstran Atlantika, se ime slovenskega zvezdnika vse pogosteje pojavlja tudi v povezavi z nagradami za najboljše hokejiste v ligi NHL. Gre predvsem za nagrado Franka Selkeja, ki jo po vsaki sezoni dobi napadalec, ki ni uspešen le pri zbiranju golov in podaj, temveč je za moštvo zelo koristen tudi v obrambi. Lani jo je prejel Bostonov center Patrice Bergeron, letos pa se bo v ožjem izboru verjetno znašel tudi Kopitar.