V gastronomiji je vino v svetovnem merilu pijača nad pijačami. Situacija spominja skoraj na mednarodno zaroto, če upoštevamo, kako temeljito je francosko-italijanski koncept visoke kulinarike v zadnjem času pravzaprav pometel z vsakršno lokalno konkurenco. Vrhunske restavracije širom sveta se, z le redkimi izjemami, kot pijanec plota držijo predvsem vina. Zakaj ne sakeja? In, še bolj zanimivo – zakaj ne piva?

Slovenija je tradicionalno sicer vinorodna dežela, a se je Marko Pavčnik (»Če boš kot gostinec sledil okusu gosta, se ne boš nikamor premaknil«) v svoji restavraciji Pavus na Gradu Tabor Laško odločil dokazati, da je pivo po karakterju in kompleksnosti v visoki kulinariki lahko enakovredno vinu. Šestjedni meni, ki se začne z v pivu mariniranim lososom in konča s sladoledom iz piva in rjavega masla, sta sestavila skupaj z Urošem Štefelinom iz blejskega Hotela Triglav, sicer tudi »borcem za pravice piva«. Rezervacije so obvezne; več podatkov najdete na tej povezavi.