Kakšna je vaša ocena zimskih testiranj?

Mislim, da smo bili vsi zelo omejeni z novimi pnevmatikami, saj nam ni uspelo povsem razumeti, kaj zmorejo in česa ne. Zelo težko je namreč »brati« določene spremembe pri nastavitvah dirkalnika in ubrati pravo pot. Pnevmatike enostavno niso bile dovolj dobre.

Mercedes je bil na testiranjih zelo hiter. Kakšno je vaše mnenje o tej ekipi?

Vsi smo videli njihove čase, a ni povsem jasno, v kakšnih pogojih so jih odpeljali in s kakšnimi pnevmatikami, s polno posodo za gorivo ali ne. A roko na srce, delati moramo na našem dirkalniku in se ne ozirati na druge, saj nam ni uspelo v celoti opraviti vsega zastavljenega dela, časa za popravljanje pa ni več. Zdaj se bo vse pokazalo samo še na dirkah. Tam bo prišla prava ura resnice.

Ali to pomeni, da ima vaš letošnji dirkalnik več šibkih točk?

Zelo težko bi natančno določil, kaj na dirkalniku še ni optimalno pripravljeno in s katerim delom nismo zadovoljni, saj pnevmatike ne zdržijo dovolj dolgo, njihove lastnosti pa se zelo hitro spreminjajo. Podatke s testiranj smo zelo dobro analizirali in zdaj že bolje razumemo, kaj nas čaka na prvi dirki. Zato tudi časi z zimskih testiranj niso tako zelo pomembni, vsi smo svoje adute za zdaj še malce skrivali v rokavih.

V Avstraliji boste kot svetovni prvak tarča drugih dirkačev.

Lahko zatrdim, da še nismo imeli zime, ki bi nam postregla s tako malo merodajnimi podatki kot letošnja. Pnevmatike zdržijo bolj ali manj toliko, kolikor ti jih uspe segreti, in so zelo odvisne od zunanje temperature. Malce sprememb pri nastavitvah dirkalnika in zadeva se lahko močno izboljša ali močno poslabša. Prebrati s testiranj, kako hiter je kdo, je tako skoraj nemogoče, niti trendov ne moreš nakazati. Drugače pa me ne moti, da bom glavni cilj drugih dirkačev, saj sem tega že vajen. Vsak hoče najprej seveda premagati svetovnega prvaka, to je logično.

Kaj morate pred prvo dirko še postoriti, da boste še močnejši?

Na testiranjih sem pogrešal več dela pri igranju z nastavitvami dirkalnika, a mislim, da to ne velja le za našo ekipo ali za mene osebno. Glede na to seveda ne moremo biti zadovoljni s stanjem, kakršno imamo v tem trenutku, učinkovite spremembe bodo morale priti, in to zelo hitro.

Kakšne so bile torej vaše prioritete pred odhodom v Avstralijo?

Veliko časa sem preživel v simulatorju, nadaljevali smo delo tam, kjer smo ga končali na stezi. Delo v simulatorju je sicer boljše kot nič, a vseeno ne daje takšnih rezultatov kot takrat, ko sediš v kokpitu in na stezi čutiš dirkalnik. Zadnjih nekaj dni pred odhodom pa sem si vzel nekaj časa zase, da sem se odpočil in se tudi psihično pripravil na začetek sezone. V Melbournu bo, tako kot vse leto, na vse nas dobesedno padlo breme nove sezone. Zato komaj čakam, da se začne zares dogajati. az

povzeto po formula1.com