Doslej so varovanci Bojana Raka v ligi zabeležili tri zmage (Turčija, Danska, Estonija), izgubili pa so na gostovanju v Italiji. Tako imajo vse niti v svojih rokah, za elito potrebujejo kakršnokoli zmago.

Tako kot na vseh prejšnjih tekmah bodo Slovenci igrali v postavi Jan Žibrat, Saš Lasan in Bojan Tokič, slednji v ligi ni izgubil niti enega posamičnega dvoboja. "Računam, da bo tako ostalo tudi po obračunu s Poljaki, seveda pa se nadejam, da bo kdo od preostalih dveh prispeval tretjo točko ali mogoče celo popravil morebiten spodrsljaj. Vsekakor pa priznavam, da so Poljaki favoriti. So reprezentanca z bogato tradicijo in kakovostnimi igralci. Težko bo, a bomo poskušali vse, da tekmo dobimo," je dejal Tokič, ki na zadnjih dveh turnirjih svetovne serije ni blestel, saj je tako v Katarju kot v Kuvajtu izpadel v prvem krogu.

"Obakrat sem izgubil proti slabšima tekmecema. Poraza sta me prizadela, a sem najbrž našel razloge zanju. V Aziji še nisem našel pravih občutkov z novim loparjem, kajti pred časom sem zamenjal proizvajalca, pa tudi poznalo se je, da že nekaj časa nisem nastopal le zase, se pravi na močnih turnirjih. Po zadnjih nastopih za moj nemški klub pa sem spet boljše volje, mislim, da forma ni vprašljiva," je na turnirske poraze pozabil Novogoričan.

Prav prvi slovenski lopar, ki je na lestvici Mednarodne namiznoteniške zveze (ITTF) marca padel za deset mest in je trenutno 54. igralec sveta, je med najbolj zaslužnimi, da bo reprezentanca po desetih letih spet igrala v Novi Gorici (OŠ Milojke Štrukelj, ob 18. uri). "Že po dvoboju z Dansko, po katerem se je vedelo, da bo o prvem mestu odločala zadnja tekma, sem vodstvu Namiznoteniške zveze posredoval željo, da igramo v Novi Gorici, v kraju, v katerem sem doma. Ko mi je NTZS željo izpolnila, sem si skupaj z očetom zadal cilj, da napolnimo dvorano. Bil sem aktiven tudi na tem področju, tako da sem prepričan, da nas bo prišlo spodbujat veliko ljudi. Prepričan sem, da bo vzdušje boljše kot v Ljubljani ali na Otočcu. Čaka nas spektakel, ne samo za mizo, ampak tudi drugače," se Tokič nadeja pomoči občinstva.

Četrti mož slovenske reprezentance bo še en domačin Ludvik Peršolja, ki pa bržkone ne bo zaigral, medtem ko poljsko ekipo sestavljajo Daniel Gorak (77. na lestvici ITTF), Wang Zeng Yi (90.), Bartosz Such (125.), Jakub Kosowski (145.) in Robert Floras (176). Kdo bo zaigral, se bo njihov selektor odločil pred samo tekmo.