»Ne razmišljam toliko o rezultatu, ampak o tem, kaj moram narediti na progi. Ne bom rekel, da me številke ne zanimajo, ampak je toliko drugih stvari, na katere moram polagati pozornost, da o samih uvrstitvah niti ne razmišljam. Je pa dejstvo, če se bom zapeljal tako, kot se znam, sem lahko tudi visoko. To mislim, da sem pokazal tudi v prejšnjih letih in pa tudi zadnji treningi mi vlivajo kar nekaj optimizma in samozavesti tako, da se bom pogumno pognal po strmini in dal svoj maksimum,« je pred tekmo dejal Valenčič, 35-letni veteran vijuganja med količki.

Strmino sem dobil v noge

»Pred Kranjsko Goro smo trenirali v Innerkremsu ob primerljivih pogojih, ki nas čakajo v nedeljo. Trenirali smo tudi na poligonu v Podkorenu, sicer v drugačnih razmerah ter v jutranjih urah od 7. do 9. ure, preden pridejo rekreativni smučarji, ki smo jih že vajeni. Pomembno mi je le, da sem čim večkrat prepeljal to strmino in da sem jo dobil v noge in mislim, da sem pripravljen,« je še dodal Valenčič, ki je na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju z desetim mestom dobil dodatno injekcijo motivacije.

»Schladming mi je vlil nekaj samozavesti, ki sem jo izgubil med sezono s ponesrečenimi nastopi, trenutno se počutim v redu, z dobrimi občutki grem na tekmo, dal bom svoj maksimum. Sigurno si želim uloviti ta podaljšek sezone, za kar pa moram obakrat vrhunsko smučati. Seveda si močno želim, če gledam letošnje rezultate, pa realno ni pričakovati kaj takšnega, vendar upanje umira zadnje,« je sklenil Valenčič.

Valenčič na progo s številko 22

V Kranjski Gori so z javnim žrebanjem določili vrstni red prvih 15 slalomistov na startu prve vožnje desetega slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev. Startno številko 1 bo nosil Francoz Alexis Pinturault, Avstrijec Marcel Hirscher bo slalomski kristalni globus napadal s startno številko 2. Prvi slovenski adut Mitja Valenčič ima številko 22.

Hirscherju, ki je na veleslalomu za pokal Vitranc osvojil drugo mesto, ima idealno priložnost, da si že v nedeljo še pred zadnjim slalomom sezone v švicarskem Lenzerheideju zagotovi mali kristalni globus za zmago v posebnem slalomskem seštevku svetovnega pokala. Salzburžan (800) ima 184 točk prednosti pred prvim zasledovalcem Nemcem Felixom Neureutherjem (616), ki bo na startu nosil številko 3. Hirscher, ki si v domačem Schladmingu osvojil naslov svetovnega prvaka v najbolj tehnični disciplini, je dobil štiri slalome v letošnji sezoni, zmagal pa je tudi na paralelnem slalomu v Moskvi.

Hirscher lahko še poveča skupno prednost

Glede na to, da Norvežan Aksel Lund Svindal ne nastopa v slalomu, ima Hirscher tudi priložnost, da še poveča prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala pred prvim zasledovalcem. Hirscher ima pred Svindalom 69 točk zaloge.

Na startu bo tudi slovenska šesterica. Prvi cilj slovenskih slalomistov bo popraviti klavrn vtis z veleslaloma, ko se nihče izmed Slovencev ni prebil v finalno vožnjo. Največ se pričakuje od Valenčiča, ki se je kot edini član slovenske moške ekipe doslej uvrščal med dobitnike slalomskih točk svetovnega pokala. Preostala slovenska peterica Miha Kürner, Matic Skube, Patrick Jazbec, Žan Kranjec, Martin Čater ima startne številke od 47 do 78. Na startu je sicer 81 tekmovalcev.

Prva vožnja se bo začela ob 9.30, druga pa bo na sporedu ob 12.30. Kot predtekmovalec na prvi progi bo nastopil Francoz Julien Lizeroux, ki se vrača na bele strmine po več kot dveh letih odsotnosti zaradi operacije desnega kolena.