Žan, na svetovnem prvenstvu ste osvojili 22. mesto, z mladinskega tekmovanja pa ste se vrnili z bronasto kolajno. Ste s sezono, kljub temu da v svetovnem pokalu še niste osvojili točk, zadovoljni?

Sezono sem začel malo slabše, težave mi je povzročala predvsem oprema, saj nisem našel pravih smuči. Po novem letu pa se mi zdi, da sem dosegel kar nekaj dobrih izidov in sem lahko zadovoljen. Predvsem sem vesel z zadnjimi tekmami na svetovnem prvenstvu, mladinskem prvenstvu in evropskem pokalu. Če bom uspešen še jutri, bo to le še pika na i.

Na moštveni tekmi v Schladmingu ste se pomerili z avstrijskim zvezdnikom Marcelom Hirscherjem, s katerim ste se odlično kosali, nato pa odstopili. Je zaradi tega kaj grenkega priokusa?

Da bi ga premagal, bi bilo zelo težko, saj gre za izvrstnega smučarja, ki konstantno smuča zelo hitro. Mislim pa, da bi mu bil, v kolikor ne bi odstopil, zelo blizu vse do cilja. V tisti vožnji sem tvegal veliko, saj mi drugega niti ni preostalo. Žal se ni izšlo, vendar sem videl, da se lahko kosam tudi z najboljšimi.

Kranjskogorsko progo poznate do potankosti, verjetno so zaradi tega tudi vaši cilji nekoliko višji?

Cilj je, da se v prvi vožnji uvrstim med 30 najboljših, v drugem teku pa bi imel tudi dobro progo in lahko se zgodi marsikaj. Morda pridem tudi med 20, a vendarle je prvi cilj trideseterica. Veliko je odvisno od mene, malenkost pa tudi od tega, ali bo pri visokih startnih številkah proga zdržala. Če lani še nisem bil sposoben takih rezultatov, je letos to realna želja in cilj.

Vas stanje proge zaradi toplega vremena skrbi?

S tem se niti ne želim obremenjevati, zagotovo pa bi mi bilo bolj všeč, če bi bila proga trša, temperature nizke ter da se podlaga ne bi zmehčala. Kar bo, bo. Potrudil se bom po najboljših močeh. Tudi če bom malo slabši, sem se sposoben uvrstiti v finale.

Vam tekma pred domačim občinstvom predstavlja pritisk ali dodatno vzpodbudo?

Morda je nekaj več pritiska, vendar to name kvečjemu vpliva pozitivno. Uvrstitev v drugi tek pred domačimi navijači bi mi pomenila nekaj neverjetnega.

Kako je s financiranjem naslednje sezone, vam misli tja že uhajajo?

Pogovori glede tega še ne potekajo, zato se še ne ve, kako bo s samofinanciranjem, trenerji in programom. Po tekmah bo tudi to prišlo na vrsto. Želim si, da bomo dobili kvaliteten program in tudi, da bi bilo večino stroškov pokritih, čeprav vem, da bo to težko.

Veljate za enega izmed perspektivnejših slovenskih smučarjev. Se vam zdi, da ste deležni zadostne podpore s strani SZS?

Seveda bi se lahko naredilo več, še posebej, če hočem rezultate, prikazane v mladinski kategoriji, pokazati tudi na najvišji ravni. Program bo zato treba izvajati na višjem nivoju, a vse svoje želje bomo imeli priložnost izraziti po koncu sezone. Takrat bomo videli, kaj se bo dalo uresničiti in česa ne.