Kranjska Gora je pripravljena na dvodnevni smučarski praznik. Načrtov marljivih in pridnih gorenjskih organizatorjev ne more prekrižati niti nestanovitno, toplo in južno vreme. Generalni sekretar izvršnega odbora organizacijskega komiteja pokala Vitranc, Srečko Medven, je prepričan, da bo tekmovalna proga zdržala tudi tekmovalce z višjimi startnimi številkami, s katerimi bo na sobotnem veleslalomu uvrstitev v drugo vožnjo napadala slovenska šesterica. Slovenski fantje so si na svoja pleča naložili visok cilj, prekiniti točkovni post na veleslalomih v Kranjski Gori, ki se vleče že od leta 2007.

Pred 52. pokalom Vitranc je vzdušje v slovenski reprezentanci dobro. Valenčiču se bodo v nedeljo na slalomu pridružili še Matic Skube, Miha Kürner, Patrick Jazbec, Žan Kranjec in Martin Čater. V soboto na veleslalomu pa bo slovenska veleslalomska ekipa nastopila v zasedbi Janez Jazbec, Patrick Jazbec, Mišel Žerak, Skube, Kranjec in Čater.

Makuc želi dveletno obdobje končati z uspehom moške ekipe

Strokovni vodja panoge za alpsko smučanje Vlado Makuc, ki se je pridružil skupini 18 trenerjev v panogi, s katerimi je zveza razvezala njihove pogodbe o zaposlitvi, in se po koncu sezone poslavlja s svoje funkcije, bo na Vitrancu še zadnjič nastopil v vlogi prvega moža slovenske smučarske stroke. Želi si, da bi svoje dveletno delovanje na čelu stroke, zaradi katerega je - sploh po burnih dohodkih v Schladmingu - dobil kakšen siv las več, sklenil z uspehom moške ekipe v Kranjski Gori.

"Odločili smo se, da bomo nadaljevali dobro prakso s svetovnega prvenstva v Schladmingu ter bomo tudi na domači tekmi zapolnili vse kvote in nastopili z močno ekipo. Upam, da bodo fantje na vitranški strmini ponovili dobre vožnje iz Schladminga ter se zavihteli med najboljše. Med favorite štejem Valenčiča v slalomu, v veleslalomu pa Janeza Jazbeca, lahko bi, kljub visokim startnim številkam, presenetil še kateri od mlajših članov ekipe," je dejal Makuc.

Kunc: V veleslalomu bo velik dosežek že uvrstitev v finale

Med trenerji, ki so ostali brez pogodbe, je tudi Mitja Kunc, nekdanji vrhunski tekmovalec, ki je bil na veleslalomu leta 1995 v Kranjski Gori drugi. Takšnih ciljev s svojimi varovanci kot trener več nima. Po skromni sezoni bi bil v veleslalomu velik dosežek že uvrstitev v drugo vožnjo ter med najboljših 30. "Fantje so dobro pripravljeni, upam, da bodo tudi na tekmo prenesli vožnje, ki so jih pokazali na treningih. Osebno pričakujem dobre vožnje, upam na vsaj dva finala. Težavo predstavljajo visoke startne številke. Upam, da bo proga zdržala in bodo fantje lahko dali vse od sebe ter pokazali, iz kakšnega testa so," je dejal Kunc, ki bi rad tudi v prihodnje ostal v trenerskih vodah.

Jurjec ne dvomi v uspeh Valenčiča

Glavni trener moške ekipe za tehnične discipline Marko Jurjec ne skriva, da ima Valenčič visoke cilje, še zlasti po desetem mestu na SP v Schladmingu, s katerim je Gorenjec dokazal, da še ni za odpis. "Imeli smo priložnost prevoziti progo, vendar v drugačnih pogojih, kot se nam obetajo na tekmi. Pred tekmo smo imeli dobre pogoje za trening v Innerkremsu, kjer smo trenirali v podobnih razmerah in na podlagi, kot jo pričakujemo v Podkorenu. Valenčič bi se moral za uvrstitev v finale svetovnega pokala zavihteti med vsaj prvih šest. Niti najmanj ne dvomim o tem," je dejal Jurjec.

J. Jazbec: Po šestih letih čas za veleslalomske točke v KG

Prvi in trenutno edini slovenski veleslalomist s točkami Janez Jazbec bo v soboto startal s slabo popotnico z zadnjih štirih veleslalomov, ko ga ni bilo med dobitniki točk, sredi sezone pa se je odločil tudi za tvegano menjavo opreme: "Želim si, da bi prekinili slovenski točkovni post na veleslalomih v Kranjski Gori, ki traja že od leta 2007. Šele dobro sem se privadil na novo opremo, sezona ni bila najboljša, upam, da bom prikazal vsaj eno dobro vožnjo, ki bo zadostovala za finale."

Bronasti veleslalomist z mladinskega svetovnega prvenstva 20-letni Žan Kranjec, ki je na svojem prvem članskem SP v Schladmingu zasedel 22. mesto, je prepričan, da bi lahko letos prav v Kranjski Gori osvojil svoje prve točke v svetovnem pokalu: "Upam, da bo proga, ko bom startal, zdržala, obljubim lahko le, da bom dal vse od sebe."

Valenčič ne skriva velikih pričakovanj

Prvi slovenski slalomski adut Valenčič je po dobrih vožnjah v Schladmingu visoko motiviran tudi na domači tekmi, kjer je 5. januarja 1997 debitiral v svetovnem pokalu. "Zdravje mi dobro služi, kar v mojih letih ni tako nepomembno, forma je na pravi ravni, končno lahko po nič kaj spodbudnem januarju, ko sem odstopil na treh slalomih, rečem, da sem znova začutil nekaj tistih pravih starih občutkov, ki sem jih pogrešal med sezono. Sem optimističen, pričakovanja so velika," je dejal Gorenjec.