"Pričakujemo vse najboljše alpske smučarje, na čelu s svetovnima prvakoma v veleslalomu Američanom Tedom Ligetyjem in v slalomu Avstrijcem Marcelom Hirscherjem. V veleslalomu se med Ligetyjem in Hirscherjem obeta hud boj za mali kristalni globus v disciplini, tudi v slalomu bodo zanimivi boji, saj se bodo tekmovalci borili za še zadnje točke za finale svetovnega pokala v Lenzerheideju. Želimo si le še dobre slovenske nastope," je na današnji novinarski konferenci, potekala je v prostorih glavnega pokrovitelja Petrola v Ljubljani, napovedal Srečko Medven, generalni sekretar izvršnega odbora organizacijskega komiteja te tradicionalne smučarske prireditve.

Obeta se znova lep športni smučarski praznik, organizatorjem pa bo, kot kažejo napovedi, naklonjeno tudi vreme. Proga Podkoren, na kateri bosta potekali tekmi v veleslalomu in slalomu, je zasnežena z zadostno količino naravnega in kompaktnega snega. Zaradi zadnjega obilnega sneženja so organizatorji tekme sicer morali še dodatno zavihati rokave ter se lotiti utrjevanja in preparacije podlage z vodo, vendar pa kakovost podlage naj ne bi bila niti najmanj vprašljiva. Četrtkova snežna kontrola, ki jo je opravil predstavnik Mednarodne smučarske zveze iz Avstrije, Raimond Berger, je razblinila še zadnje dvome organizatorjev o kakovosti proge. Kontrolor je namreč pričakovano prižgal zeleno luč za tekmovanje, organizatorji pa so se lahko lotili priprave še zadnjih podrobnosti za nemoteno izvedbo športne prireditve.

"Količina snega na tekmovalni progi in priprava tekmovalne proge zagotavljata brezhibno pripravo in izvedbo tekmovanja. Na progi je več kot meter snega. Mislim, da je vse na svojem mestu. Višje temperature pa nimajo pomembnejšega vpliva na kakovost proge, seveda ob predpostavki, da se temperature kmalu vrnejo v normalne zimske okvire," je pojasnil Medven. Organizatorji so pripravili tudi posebno ugodnost za vse obiskovalce športnih prireditev. Vsak, ki bo s seboj prinesel na tekmo slovensko zastavo v velikosti najmanj 60 cm in z njo vzpodbujal nastopajoče tekmovalce, bo imel brezplačen vstop na prizorišče tekmovanja. Cena vstopnic za stojišča sicer znaša deset evrov za odrasle in osem za otroke, vstopnica za tribuno pa je 25 evrov za odrasle in 20 evrov za otroke.

Vsega vajene organizatorje pokala Vitranc je tokrat nekoliko presenetila velika udeležba tekmovalcev, za vsako od tekem se obeta po sto prijav, tudi iz smučarsko eksotičnih oziroma ne-alpskih držav. Veliko zanimanje Medven povezuje tudi s svetovnim prvenstvom v Schladmingu, zaradi katerega se je še dodatno povečalo zanimanje za alpsko smučanje.

Poskrbljeno bo tudi za zabavo

V Kranjski Gori niso pozabili na zabavo in to ob prostem vstopu za vse. Osrednja zabavna prireditev bo tokrat poimenovana Q-Max Party. V soboto, 9. marca, bo na zunanjem odru pred dvorano Vitranc v Kranjski Gori z začetkom ob 18. uri vse v znamenju priljubljenih skupin Siddharta, Elvis Jackson in Sausages. V okviru prireditve bo ob 19.30 na glavnem odru tudi javno žrebanje startnih številk za nedeljski slalom.

Kranjska Gora, ki bo poslednja postaja karavane svetovnega pokala pred finalom v švicarskem Lenzerheideju, bo v ponedeljek, 11. marca, gostila še slalomski finale evropskega pokala v alpskem smučanju za moške.