Zavec se bo pomeril s 24-letnim ameriškim upom Keithom Thurmanom, na novinarski konferenci, ki jo je polepšala tudi filmska igralka Rosie Perez, pa sta oba zagotovila, da sta maksimalno pripravljena in napovedala zmago. Za 36-letnega Zavca je to morda zadnja priložnost za nadaljnji preboj na ameriško boksarsko sceno, ki jo je imenoval za 'meko' boksarskega športa.

Če je Amerika boksarska meka, je slavni promotor Don King njen prerok. King je na novinarski konferenci dejal, da si Zavca še ni ogledal v živo v ringu, vendar pa izrazil načelno pripravljenost, da ga sprejme med svoje varovance. Vprašanja slovenski novinarjev je sicer izkoristil najprej za opozorilo, da mu je v torek umrl prijatelj.

Don King bo pogrešal prijatelja Huga Chaveza

»Predsednik Venezuele Hugo Chavez je bil moj varnostnik leta 1971 v Caracasu. Bil je moj brat in ga bom zelo pogrešal. Želim, da Slovenci molijo zanj in za njegovo dušo. Zdaj pa na vprašanje o slovenskem boksarju. Veselim se, da bom videl kako boksa. Rad imam Slovence in nočem govoriti nekaj kar ne vem. Slišim, da je imeniten. Poiščite me po dvoboju in bom govoril Sloveniji,« je dejal nekdanji promotor Mika Tysona in drugih znanih boksarjev.

Hopkins želi postati najstarejši svetovni prvak

Glavni dogodek večera bo dvoboj v poltežki kategoriji med 48-letnim Bernardom Hopkinsom (52 zmag in 6 porazov) in svetovnim prvakom po različici IBF 31 letnim Tavorisom Cloudom (24 zmag, 0 porazov), ki je Kingov varovanec. Hopkins želi postati najstarejši svetovni prvak na svetu, King pa je zagotovil, da ga bo Cloud položil na tla.

Podobna starostna razlika velja tudi za predzadnji dvoboj večera med Zavcem in Thurmanom, ki pa pri ameriških novinarjih vzbuja skoraj enako veliko pozornost, kot spopad med Hopkinsom in Cloudom. Thurman velja za prihajajočega boksarja, ki ga čaka svetla prihodnost, vendar pa bo moral preskočiti slovensko oviro, preden bo lahko izzval svetovnega prvaka v velterski kategoriji po različici WBO Tima Bradleyja.

Thurman pravi, da bo to morda najtežji dvoboj njegove kariere

»Dosegel sem 19 zmag, od tega 18 s knockoutom. Vedno grem na knockout. Zavec je zelo prijateljski zunaj ringa. Na treningu mi je pristopil in ponudil roko. Je imeniten fant in mu izražam vso spoštovanje. Vendar bo tudi on v soboto pognal skozi okno vse spoštovanje do mene. To bo morda najtežji dvoboj moje kariere. Veselim se izziva in upam, da pridem do cilja z knockoutom ali tehničnim knockoutom,« je dejal Thurman.

Simpatični Floridčan se sicer zaveda, da ne bo lahko. »Zavec je trden možak. Še nikoli ni bil na tleh, jaz pa rad uspavam ljudi. Ker vem, da še nikoli ni bil na tleh, je to zame še poseben izziv,« je dejal Thurman in pozval rojake naj ga pridejo vzpodbujat, ker vstopnice, ki se prodajajo tudi le po 25 dolarjev niso drage.

Zavcu zmaga odpira vrata v prihodnost boksarske meke

»Sem v meki boksa. To so ZDA in v tej dvorani, skupaj z boksarji, ki so tudi moji idoli. Vendar se s tem ne obremenjujem. Popolnoma odstranjujem postranske stvari. Zavedam se, da mi zmaga odpira vrata v prihodnost boksarske meke, poraz pa mi zapira vrata nadaljnje obetavne kariere. So še sicer možnosti, vendar se glede na moja leta zmanjšujejo,« je dejal Zavec.

Na vprašanje, ali se zaradi ameriškega spektakla pred dvobojem, kot mu je bil priča na novinarski konferenci z Donom Kingom morda občasno počuti kot junak iz boksarskega filma Rocky Ivan Drago, je Zavec z nasmehom odgovoril nikalno. »Vedno sem zvest samemu sebi. To mora biti prisotno. To so vložki, ki pritegnejo dodaten odstotek ljudi. Sam osebno sem bolj mirne narave in tega ne bi uporabljal,« je o postranskih predstavah in udarnih izjavah nekaterih meni Zavec.

»60 do 70 odstotkov boksa je psiha. Vse ostalo pride kasneje. Izjemno cenim vsakega borca. Kogarkoli od velikanov ali začetnikov. Za rezultate je potrebna drugačna vrsta poguma kot v vsakdanjem življenju. Potrebno je veliko odpovedovanj, žrtvovanj, igranja z zdravjem. Bilo bi nesmiselno podcenjevati z nekim besedičenjem. Ampak dokler se ne tiče mene, me to ne moti,« je dejal Zavec.

V soboto se bosta v velterski kategoriji pomerila mladost in izkušnje

»Veliko razliko v starosti jemljem kot svojo prednost. Zavec ima več izkušenj. Bil je svetovni prvak. Ve kako je biti v velikih borbah in kako je s pritiskom. Jaz sem še mlad in svet boksa od mene veliko pričakuje,« je dejal.

»Izkušnje proti mladosti. Šlo bo za dva popolnoma različna sloga, ampak z eno samo željo po zmagi. Ali bo to mladost, naivnost, moč in eksplozivnost, ali pa bodo izkušnje,« se je vprašal Zavec, katerega nasprotnik ima sicer dodatno prednost. V mladosti je treniral in boksal z Andrejem Bertom, ki je leta 2011 v Mississippiju Zavcu odvzel šampionski naslov po različici IBF.

»Berto je tudi iz Floride. Z njim sem delal dolga leta. Z njim sem bil velikokrat v ringu in ko vidim prijatelja, da premaga Zavca, sem nekoliko bolj samozavesten, da mi bo v soboto uspelo enako kot Bertu,« je dejal Thurman.