Koromačev čaj so stari Egipčani uporabljali kot sredstvo proti napenjanju, grški in rimski avtorji so mu pripisovali zdravilne učinke za krepitev vida in številne druge. Z njim so si nekoč pomagali čebelarji – z njim so namazali panje, da so čebele rade ostajale v njih. Uporaben je tudi v kozmetiki; s koromačevo vodo so si nekoč lepotice zvečer in zjutraj umivale obraz, da so ostale lepe. Koromač se po okusu imenitno ujema z ribami in krompirjem, njegovo latinsko ime Foeni culum vulgare izhaja iz foenum, kar pomeni seno. To je zaradi blage arome po senu. Sušenega uporabljamo kot začimbo pri pecivih ali za čaj proti napenjanju. Svež, ki je na voljo vse leto, najokusnejši pa ravno pozimi, se imenitno ujame s česnom in različnimi solatami, poleti denimo s paradižnikovo, sicer pa z glavnato.

Pečenega skupaj s krompirjem uporabljamo kot prilogo k pečenemu lososu, kuhanega pa lahko skupaj s krompirjem zmečkamo v okusen pire. Izjemen je tudi za kremne juhe.

Koromačeva solata z avokadom in pomarančami

Potrebujemo 500 g koromača, 100 g radiča, 4 rdeče pomaranče, 2 zrela avokada, 3 žlice limonovega soka, 2 žlici olivnega olja, 200 g jogurta, 80 g gorgonzole, 1 žlico balzamičnega kisa, morsko sol, sveže zmlet poper, 1/4 žličke koriandrovih semen, mandljeve lističe ali pinjole.

Radič operemo, odcedimo in narežemo na trakove. Pomarančo povsem olupimo (tudi tenko belo podkožico) in z res ostrim nožem prečno narežemo na tanke rezine. Avokado olupimo, razpolovimo in razkoščičimo. Narežemo ga na rezine, ki jih takoj pokapljamo z limonovim sokom. Mandljeve lističe ali pinjole na suho popražimo. Koromač očistimo, operemo in obrišemo. Razkosamo ga na četrtine, odstranimo trdi srednji del, potem pa ga narežemo na tanke rezine. Zelenje prihranimo. Rezine koromača preložimo ponev z olivnim oljem, pristavimo in pet minut pražimo. Medtem v globokem krožniku z vilicami zmečkamo in gladko razmešamo gorgonzolo, jogurt in kis. Začinimo s soljo, poprom in strtimi koriandrovimi semeni (ali mletim koriandrom). Koromačevo zelenje grobo sesekljamo. Na krožnike naložimo narezane avokado, radič in rdeče pomaranče. Pokapljamo z jogurtovim prelivom, po vrhu pa razdelimo opražen koromač. Vse skupaj potresemo s sesekljanim koromačevim zelenjem in praženimi mandljevimi lističi ali pinjolami.

Recept je bil prejšnji teden objavljen v reviji Hopla.