Sestavljena je iz dveh delov: spodnji je nizka posoda, kamor naložite hrano, pokrov pa ima posebno obliko, zasnovano tako, da se para ob kuhanju vrača nazaj v spodnji del lonca. Zaradi tega za kuhanje porabijo minimalno količino vode, kar je razumljivo, saj so bile te posode izumljene v puščavi. Tako jedi ostanejo sočne tudi po daljšem kuhanju. Tipične jedi, ki jih kuhajo v tej posodi, so enolončnice z jagnjetino in zelenjavo. Pravzaprav je mogoča katerakoli kombinacija mesa in zelenjave in tudi rib. V maroški kuhinji pogosto dodajo tudi suho sadje ali vložene limone. Jedi se na majhnem ognju kuhajo tudi nekaj ur, tako da je meso mehko, okus pa bogat. Sodobne posode so narejene tako, da jih lahko uporabljamo tudi na štedilniku, bodisi na plošči ali v pečici. Tagine so v različnih velikostih, od majhnih za dve osebi do velikih za deset oseb. Jedi postrežemo kar v posodi, tako da so atraktivne tudi na mizi.