Odločilno vlogo bo zaigral Napolitano

Marchionne se je tako odzval na nestabilne politične razmere v državi, kjer je na parlamentarnih volitvah kot posamična stranka največ glasov dobilo gibanje Pet zvezd, ki med drugim napoveduje referendum o izstopu države iz evrskega območja.

Marchionne opozarja, da Italija potrebuje stabilno vlado, pa naj bo politična ali tehnična. Politična nestabilnost negativno vpliva tudi na trge, kar nikakor ne pomaga prodajalcem avtomobilov, je po poročanju italijanskih medijev dejal Marchionne.

Šef Fiata je prepričan, da bo odločilno vlogo pri razreševanju nove politične krize v Italiji odigral predsednik republike Giorgio Napolitano, ki je že leta 2011 z imenovanjem tehničnega mandatarja Maria Montija Italijo rešil iz globoke politične krize.

Za letos načrtujejo izdelavo 4,4 milijona vozil

Marcionne je sicer napovedal, da v Fiatu ne načrtujejo dokapitalizacije za financiranje dokončnega prevzema Chryslerja. Trenutno ima Fiat v Chryslerju 58,5-odstotni lastniški delež, cilj pa je pridobiti celotno lastništvo.

Glede poslovanja v letošnjem letu je po poročanju italijanskih medijev povedal, da na trgih pričakujejo podobne razmere kot lani, da pa pričakujejo boljše rezultate kot lani, predvsem na račun rasti prodaje vozil na ameriškem trgu.

Če so lani izdelali 4,2 milijona vozil, jih letos načrtujejo med 4,3 in 4,4 milijona, je še napovedal šef Fiata, ki je že lani pozitivne rezultate beležil predvsem na račun ameriškega trga.