Razlog za dramo je bil v tem, da ste prezgodaj slekli tekmovalni dres. Kaj se je dogajalo po podelitvi, na kateri ste prejeli rože, saj boste kolajno dobili šele drevi na slovesni podelitvi v Cavaleseju.

Na sestanku dan pred tekmo so sklenili, da tekmovalec dresa in čevljev ne sme sleči toliko časa, dokler ne pride na kontrolo opreme, ki je po tekmi obvezna. Čevlje so nam kontrolorji pobrali, do mene pa ni prišla informacija, da ne smem sleči dresa. Ne vem, kje se je izgubila.

Torej ste šli na kontrolo z dresom v roki, kot je bil to običaj na dosedanjih tekmah?

Da. Ko me je kontrolor vprašal, zakaj imam dres v roki, sem le debelo pogledal. Bil sem kar malo šokiran. Na vseh tekmah doslej je bilo povsem normalno, da smo slekli dres. Očitno je prišlo do poskusa z zamenjavo dresov, zato so uvedli novo pravilo.

Kaj se je dogajalo v sobi za kontrolo?

Sedel sam na stolu in iz minute v minuto bolj lezel skupaj. Vsako minuto je bilo na kupu več funkcionarjev iz vodstva tekmovanja. Sekunde so se zame vlekle kot minute, jaz pa sem vse bolj švical in tuhtal, kako bom vse skupaj pojasnil, medtem ko so sestankovali v sosednji sobi, zato nisem slišal, kaj so se pogovarjali.

Kako so vam sporočili odločitev?

Ko so prišli iz sosednje sobe, so premerili dres in kontrolor mi je čestital. Ko sem si že skoraj oddahnil, se je pojavila informacija o novem protestu, a iz tega pregovarjanja očitno ni bilo nič. Niti ne vem, kdo je razmišljal o takšnem dejanju, zato ne morem trditi, da so bili to Avstrijci brez kolajne z Loitzlom na četrtem mestu. Dobil sem zelo resen opomin, skoraj takšen, kot če dobiš v nogometu dva rumena kartona. Zelo bomo morali garati, da si povrnemo izgubljen ugled. Po tem dogodku lahko pričakujem, da nas bodo še posebej vzeli na piko. Če bi prišlo do diskvalifikacije, ne vem, če bi se upal prikazati iz kontrolne sobe. Oh, kako je tale kolajna stresna.

Kako veliko je bilo olajšanje, da vam ne bodo vzeli kolajne?

Spet mi je padlo breme z ramen. Zadnje čase se to vseskozi dogaja, tako da stojim na vedno večjem kupu.

V tekmo ste šli sproščeno, bili ste hladni kot špricer.

Ker sem dobro skakal na treningu, ni bilo razlogov za nervozo, zato sem bil osredotočen le na svoje skoke, da nisem naredil večje napake, in to mi je uspelo.

Po prvi seriji ste bili na drugem mestu. V nasprotju s srednjo napravo, ko ste napadali kolajno s petega mesta, ste tokrat branili odličje.

Odločil sem se, da bom napadal, ker je to edina prava miselnost. Če le braniš, je večja možnost, da se ne izteče po željah.

Ali ste bili živčni pred drugim skokom?

Le takrat, ko sem se peljal s sedežnico na zaletišče. Ko sem bil na vrhu, sem padal v ritem priprave, v katerem si povsem osredotočen na skok.

Ali ste zaupali selektorju Goranu Janusu, ko je pred vašim skokom za dve mesti znižal zaletišče?

Ker so vseskozi prestavljali zaletno klop, sploh nisem vedel, da je Goran znižal zaletišče. Skakalec na zaletišču ne ve, ali zniža trener ali žirija. Morda je bilo vse skupaj dobrodošlo, ker so bili starterji na zaletišču zmedeni in zbegani, ko so prestavljali klop, skakalci pa smo se med seboj malo gledali in nasmihali.

Kaj vam je Janus svetoval pred finalnim skokom?

Imamo ustaljeno proceduro. Objela sva se in njegove zadnje besede so že tradicionalne: »Treba se je boriti.«

V izteku vas je čakala vsa ekipa. Hvala in Tepeš sta se šla preobleč, Kranjec je vso finalno serijo slonel na ograji in stiskal pesti.

Glede na to, kako se razumemo že vso zimo, to zame ni nobeno presenečenje. Vsi za enega, eden za vse.

Ste pred prihodom v Predazzo pomislili, da bi lahko osvojili dve kolajni? Kaj bi rekli tistemu, ki bi vam napovedal takšen izkupiček?

Niti za trenutek. Občasno na eno, na dve pa nikoli. A če bi mi nekdo ponudil dve kolajni, bi takoj podpisal. Nisem edini skakalec z dvema kolajnama tukaj. Tudi Schlierenzauer ima dve odličji, srebrn je bil na srednji napravi in tekmi mešanih ekip.

Kam boste postavili drugo kolajno?

Tako, da bo vsaka na eni strani nočne omarice.

Vaše mnenje o dobitnikih preostalih dveh kolajn, Poljaku Stochu in Norvežanu Jacobsenu.

Obema sem privoščil odličje. Ko sem vodil po svojem skoku, nisem razmišljal o napaki Stocha, ki bi mi prinesla naslov svetovnega prvaka, ampak celo navijal zanj, saj mi je z napako na srednji skakalnici podaril tretje mesto. Vesel sem bil tudi za Jacobsena, ki je po vrniti naredil velik bum na novoletni turneji, nato se mu nekako ni izšlo, zdaj pa je znova med najboljšimi. Tudi vsi tisti, ki so bili brez kolajne, tudi Avstrijci s Schlierenzauerjem na čelu, ki je bil osmi, so mi čestitali.

Očitno ste se na stopničke tako navadili, da zdaj z njih nočete sestopiti.

Upam, da bo to trajalo čim dlje.

Kako je reagirala vaša družina ob novi kolajni?

Oče Božidar je bil tukaj, počakal me je po tekmi in oba sva bila zelo vesela. Bilo je veliko klubskih navijačev iz kranjskega Triglava, prišla je tudi teta z družino.

Solz sreče ni bilo?

Ne še, a to ne pomeni, da jih tudi ne bo, ko bo vse skupaj prišlo za menoj.

Navijači so razobesili napis: Janus for president.

Saj smo komaj dobili nova predsednika države in vlade, zato naj Janus kar ostane v skokih.

Jutri vas čaka še ekipna tekma.

Avstrija, Nemčija, Norveška, Slovenija, Poljska in Japonska je šesterica držav, ki ima realne možnosti za kolajno. Čeprav preostali trije Slovenci danes niso pokazali zelo dobrih skokov, vem, da se lahko to v 48 urah spremeni.

Je možno, da se domov vrnete s kompletom odličij, torej še zlatom z ekipne tekme?

Doslej na to še nisem pomislil. Počakajmo do sobote. Lepo bi bilo dopolniti komplet.