»Anaboliki (vrsta moškega spolnega hormona, op.a.) lahko povzročijo različne stranske učinke. Od depresije, halucinacij do maničnih simptomov in tudi agresije. Veliko je odvisno od količine njihovega jemanja. Če jih jemlješ v večjih odmerkih, kot v primeru dopinga, je vzrok za takšen pojav toliko večji, kot če se te hormone uporablja v terapevtske namene,« je v pogovoru za Deutsche Welle pojasnil doktor medicine in farmakolog s kölnske univerze Jan Matthes.

Da imajo anabolični steroidi na športnika lahko hude stranske učinke potrjuje tudi športni komentator in strokovnjak na področju jemanja prepovedanih poživil dr. Andrej Stare. Vendar slednji obenem poudarja, da se učinki od posameznika do posameznika zelo razlikujejo. »To je tako kot pri alkoholu. Nekdo lahko popije kolikor hoče in mu nič ni, spet drugi se dvakrat, trikrat napije in ima jetrno cirozo. Koliko odstotkov športnikov čuti posledice zaradi jemanja prepovedanih poživil, se ne da oceniti, saj raziskav o tem praktično ni. Športniki to skrivajo in ne jemljejo teh snovi, da bi potem na njih delali raziskave,« je pojasnil Stare in obrazložil, da pri stranskih učinkih dopinga med spoloma ni prav velikih razlik.

»Morda je pri ženskah drugačen vpliv glede potomcev, ker rojevajo. V nekdanji Nemški demokratični republiki je tako bilo veliko primerov, ko se otroci niso rojevali normalni, ali pa so bili celo mrtvorojeni. Drugače imajo prepovedana poživila zelo podoben učinek na oba spola.«

Izgovor, da ga ne bi vrgli levom

Pri tem velja omeniti zanimivo raziskavo, ki so jo opravili v skandinavskih državah, izsledki pa so pokazali, da obstaja povezanost med zlorabo anabolikov in zvišano stopnjo kriminala. Jemanje tega hormona ima torej vpliv tudi na človekovo psiho. »Anabolični steroidi in podobne stvari lahko vplivajo na centralni živčni sistem tudi na tak način, da se ljudem zamrači um. Tudi v Sloveniji smo imeli tak primer, ko se je očetu našega znanega metalca krogle zaradi anabolikov popolnoma zmešalo in je v psihiatrični kliniki v Zadru umrl,« je dejal Stare, ki pa močno dvomi, da bi prav jemanje teh hormonov privedlo do umora Steenkampove.

»Pistorius je imel druge probleme, zdaj pa se le izgovarja. Mislim, da vzrok za njeno smrt tiči bolj v njeni promiskuiteti in resničnostnih šovih kot pa Pistoriusovem dopingu. Njega niso pri jemanju sploh nikoli dobili. Vse skupaj je tako le izgovor, da bo dobil nižjo kazen in da ga nebi obesili, ustrelili, ali pa vrgli levom,« je hudomušno zaključil športni komentator.