Lucija Perharič z IVZ je za STA povedala, da anabolne steroide v nezdravstvene namene uporabljajo predvsem športniki, ki niso podvrženi dopinškim kontrolam, oziroma ljudje, ki želijo imeti zelo mišičasto telo, saj steroidi povečajo kostno in mišično maso. "Poleg tega spodbujajo agresivnost in tekmovalnost," je pojasnila.

Po njenih besedah so možni stranski učinki pri uporabi glavobol, tesnoba, depresija, prebavne motnje, zadrževanje soli in vode ter posledično povišan krvni pritisk, akne, moška plešavost, rast prsi pri moških, podaljšano trajanje erekcije ter škodljivi učinki na jetra, in sicer zlatenica, odpoved jeter in tumorji.

Poleg tega lahko dolgotrajno jemanje zmanjša velikost mod in privede do upada semenčic, poveča se tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni in motenj srčnega ritma. Dolgotrajno jemanje je lahko tudi krivec za raka prostate, pri ženskah pa lahko omenjeni steroidi povzročijo virilizacijo (poraščenost po moškem tipu, globok glas, povečan ščegetavček, motnje menstrualnega ciklusa). Uporaba pred puberteto lahko povzroči zastoj v rasti, je dodala Perharičeva.

Perharičeva je pojasnila še, da so anabolni steroidi analogi naravnih moških hormonov, kot sta testosteron in dihidrotestosteron. Ti se po njenih besedah sicer uporabljajo kot nadomestna terapija pri pomanjkanju moških spolnih hormonov, redkeje pa pri zdravljenju osteoporoze in pri zdravljenju nekaterih vrst raka dojke.