Na njem je tekmovalo 14 gostiln in restavracij - deset italijanskih in štiri slovenske: Hit Restavracija Hotel Park, Restavracija Grad Kromberk, Ošterija Žogica in Gostilna Bric Miren. Golaže je ocenjevala 10-članska mednarodna komisija, v kateri sta bila tudi Tomi Kavčič (Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono) in Franc Rojc, direktor novogoriške obrtno-podjetniške zbornice.

»Ocenjevanje je bilo zaradi številnih vzorcev kar naporno. Okusi so se razlikovali - bili so tipični primorski kot tudi takšni z bolj avstrijsko – madžarskim priokusom. Tudi priloge so bile različne - od krompirja do polente in njokov z dodatki radiča in druge zelenjave,« je povedal Tomi Kavčič in v šali dodal: »Še dobro, da so ocenjevalcem ponudili dobro vino, da smo si sproti popravljali okus.« Zmagovalca tokrat niso razglasili, so pa podelili diplome avtorjem petih najboljših golažev. Med njimi so bili štirje italijanski in le en slovenski - novogoriški z gradu Kromberk.

Golaže so sicer tekmovalci kuhali v svojih lokalih in jih pripeljali na sejmiščni prostor. Potem ko so jih ocenili uradni preizkuševalci, so dobrote brezplačno ponudili tudi obiskovalcem. Ti so med sejmom - vstop je bil prost - pokušali tudi druge dobrote, ki so jih na sejem prinesli slovenski razstavljalci: pršut, salame, domač kruh, sladice, oljčno olje in vino.

Letošnji sejem Espomego je imel večji poudarek na čezmejnem sodelovanju, tako da se je organizatorjem - Udine Gorizia Fiera pridružila tudi Obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica. Na sejmu je na 400 kvadratnih metrih površin sodelovalo 22 podjetij z Goriške, Vipavske doline in s Krasa, turistična in gastronomska ponudba pa je zajemala več kot 70 različnih ponudnikov s področja gostinstva, turizma, iger na srečo, športa in lokalno pridelane hrane od Bovca do Kopra. V prihodnje namerava novogoriška zbornica privabiti na sejem v Gorico tudi razstavljavce iz preostale Slovenije.