Slovenski smučarski tekačici sta danes nastopili bolje od pričakovanj. Cilj ekipe je bil pred tekmo uvrstitev v finale, kjer nastopi deset najboljših ekip, Fabjanova in Višnarjeva pa sta načrte glavnega trenerja Marka Gracerja presegli in se uvrstili na šesto mesto ter za seboj pustili tudi rusko in nemško navezo, favoritinji za najvišja mesta.

"Danes sta dekleti nastopili odlično. Vseskozi sta držali priključek z najboljšimi, prav tako pa sta znali reagirati, ko so se začeli vrstiti napadi. Katja je še enkrat več dokazala, da je v vrhunski formi, tudi Vesna se počasi vrača med najboljše. Zelo smo zadovoljni, to je res vrhunska uvrstitev. Tako Katja kot Vesna sta v zadnjem in predzadnjem krogu dokazali, da sta dobro pripravljeni, tudi zaostanek za kolajnami je majhen. Mi smo bili zelo blizu," je nastop slovenskih tekmovalk ocenil glavni trener Marko Gracer.

S svojo predstavo in z dosežkom ženske dvojice je bila zadovoljna tudi Fabjanova: "Tekma je bila zelo težka, to smo vedeli, ker so vse skupaj zaradi novega snega še malo otežile vremenske razmere. Proga je bila zato počasnejša in mehkejša. Ekipni sprint je takšna disciplina, kjer šest krogov tečeš na polno, tako da je šlo v zadnjem krogu že v 'rdeče obrate'. Danes sem dobro razporedila moči, s Katjo sva znali odgovoriti na napade. Obe sva naredili svoj maksimum in sva lahko z uvrstitvijo zelo zadovoljni."

V moški konkurenci sta zmagala ruska tekača Nikita Krijukov in Aleksej Petuhov. Drugo mesto sta osvojila Šveda (+0,4), tretja pa sta po fotofinišu bila Kazahstanca (+0,7). Slovenca Rok Tršan in Boštjan Klavžar sta izpadla v kvalifikacijah, potem ko je imel Klavžar smolo in je padel, zaostanek pa je takoj narasel. Ker imata slovenska tekmovalca malo izkušenj na največjih tekmovanjih, nista uspela nadoknaditi zamujenega.

Trener Gracer ni bil zadovoljen z nastopom fantov, a je njun spodrsljaj pripisal pomanjkanju izkušenj. "Fanta sta res imela smolo. Po napaki Boštjana, ki je kmalu padel, se je razlika hitro povečala na več kot deset sekund in z njunimi izkušnjami je težko loviti vrhunske tekmovalce. Dogovorili smo se, da bi skušali biti čim dlje zraven, a nam to ni uspelo," pa je nastop Klavžarja in Tršana ocenil Gracer.

V ponedeljek je na prizorišču predviden prost dan, že v torek pa bodo na sceni znova dekleta, ki bodo v prosti tehniki tekla na 10 kilometrov.