Nastopili sta še dve Slovenki, ki pa nista bili pri vrhu. Nekaj točk je uspelo osvojiti Ilki Štuhec, ki je bila 25. (+1,52), Vanja Brodnik pa je končala na 43. mestu (+3,23).

Mazejeva ima po današnji tekmi v skupnem seštevku svetovnega pokala 1744 točk, pred drugo Höfl-Rieschevo pa ima deset tekem pred koncem skoraj neulovljivih 858 točk prednosti. V smukaški razvrstitvi še vedno prepričljivo vodi Lindsey Vonn, ki je zaradi poškodbe že končala sezono. Američanka ima 340 točk, Tina Maze pa na drugem mestu za njo zaostaja 101 točko.

Devetindvajsetletna Mazejeva je sicer ostala brez osemnajstih stopničk za zmagovalke v sezoni, a jo še vedno le en tovrsten dosežek loči od izenačenja na prvem mestu, kjer sta Hanni Wenzel iz Liechtensteina (1979/80) in Švedinja Pernilla Wiberg (1996/97) s po 18 uvrstitvami med prvo trojico v eni zimi. Do konca sezone sta še dva smuka, zato lahko še vedno postane tudi tretja smučarka po Avstrijki Petri Kronberger (1990/91) in Hrvatici Janici Kostelić (2005/06), ki bi zmagala v vseh petih disciplinah v eni sezoni.

"Tridnevni počitek po SP je bil zelo dobrodošel in je že naša stalna praksa. Prihajajo pa zelo pomembne tekme, ki bodo v določenem pogledu tudi težke, zaradi motivacije, ker ima Mazejeva veliko prednost v svetovnem pokalu. Vse ostalo pa je zelo dobro. Po današnji tekmi smuka smo imeli sestanek s serviserjem smuči, ki niso bile najboljše. Pol sekunde in 85 stotink je izgubila v zgornjem delu, kar je bilo preveč. V spodnjem delu je zelo dobro smučala in Mazejevi nimam kaj očitati. Tukaj so bile temperature zelo nizke, temperatura snega se je spustila tudi do -19 stopinj Celzija, zato so bile nekatere smuči hitrejše. Analizirali smo čase in video posnetek, tako da bo potrebno poskrbeti za hitrejše smuči in bo v tem primeru še bolj konkurenčna tudi v smuku. Takoj po tekmi smo odšli na trening slaloma, ker se Mazejeva včeraj, ko je bila predvidena vadba, nekoliko slabše počutila. Tako smo vadili danes, imela je tri, štiri zelo dobre vožnje in jutri bomo napadli tudi v kombinaciji," je dejal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Domači navijači so danes pričakovali, da bo Marion Rolland, nova smukaška svetovna prvakinja, dosegla prvo domačo zmago francoskih alpskih smučark po 41 letih, a je bila dobro na poti, da ta urok prekine, druga Francozinja. Marie Marchand Arvier je dolgo vodila, nato pa jo je za pičlo stotinko ugnala Höfl Riescheva. Za slednjo je Mazejeva ob prihodu v cilj zaostala za osem stotink in vse je kazalo na to, da bo Črnjanka osvojila tretje mesto.

Španka senzacionalno do prve zmage

Toda čeprav so nastopile že vse favorizirane tekmovalke, tudi Rollandova, ki je bila na koncu 10., pa boja za vrh tedaj še ni bilo konec. Vse je presenetila enaintridesetletna Carolina Ruiz Castillo, ki je bila najhitrejša na vseh merjenjih časa in je tudi v zadnjih zelo zahtevnih zavojih zmogla opraviti z vsemi pastmi za svoje prvo slavje v svetovnem pokalu. Po 13 letih je tudi šele drugič prišla med prvo trojico v pokalu; leta 2000 je bila v Sestrieru druga v veleslalomu. Španiji je tako prvo smukaško slavje zagotovila 1,65 metra visoka tekmovalka, ki je bila rojena v Čilu in trenira s francosko reprezentanco.

"To je zame izjemen dan. Proga mi je bila zelo všeč od samega začetka. Že na treningih sem jo 'začutila'. Končno je poplačan trud med vadbo in odpovedi, ki sem jih žrtvovala v karieri," je bila presrečna Španka, ki je dosegla 12. zmago v pokalu za svojo državo in prvo po Marii Jose Rienda na veleslalomu v norveškem Hafjellu marca 2006. Carolina Ruiz Castillo je pred tem najboljšo smukaško uvrstitev zabeležila s sedmim mestom.

Izidi smuka:


1. Ruiz Castillo (Špa) 1:42,56

2. Höfl-Riesch (Nem) +0,20

3. Marchand-Arvier (Fra) +0,21

4. Maze (Slo) +0,28

5. Sterz (Aut) +0,35

...

25. Štuhec (Slo) +1,32

43. Brodnik (Slo) +3,23