Valentinovo je lahko po drugi strani imeniten izgovor, da ljubljeno osebo povabimo na bolj dodelan prigrizek v kakšno romantično čumnato, osvetljeno s svečami ali celo petrolejko. Kakšna jed se komu zdi romantična, je lahko predmet neskončne razprave, saj imajo vsake oči svojega aranžerja in vsaka usta svojega kuharja. Ampak če upoštevamo nekakšne splošne tozadevne smernice in jih povežemo z dejstvom, da je čas ugoden za jadranske ribe (pravzaprav za ribiče in ribojedce, za same ribe malo manj), nismo daleč od zadetka v polno.

V izogib nevšečnostim in posledicam nesporazumov, ki jih utegnete imeti (ali pa tudi ne), če kanite romantično večerjo v dvoje zastaviti z denimo vampi ali pasuljem, se torej podajte v ribarnico. Boljše svoje sorte v tem času leta premorejo široko paleto svežega morskega življa in vešč prodajalec rib vam bo nabavljeno živinče tudi očistil in otrebil, s čimer se izognete kolinam v domači kuhinji. Z malce sreče vam bo izbrano ribo tudi filiral – in že ste na pol poti do uspeha z današnjim receptom.

Ribji file z gobami in krompirjem

Potrebujemo: 2 sveža fileja bele jadranske ribe po okoli 160g (brancin, orada, škarpina, zobatec), 500g krompirja, 250g svežih gob (šitake, šampinjoni), četrt limone, ekstra deviško olivno olje, 30g masla, morsko sol, sveže zmleta črni in beli poper, 2 stroka domačega česna, zdrobljena posušena zelišča (baziliko, peteršilj, timijan).

Priprava: Česen olupimo in drobno sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na centimeter debele rezine, operemo in odcedimo ter stresemo v skledo. Medtem pečico segrejemo na 240°C. Pekač obložimo s papirjem za peko, ki ga premažemo z malo olja. Krompirju v skledi prilijemo 2 žlici olivnega olja ter ga začinimo s soljo, belim poprom in polovico sesekljanega česna. Dobro premešamo, stresemo v pekač in za 15 minut potisnemo v segreto pečico (ne sme se speči do konca). Medtem gobe očistimo in operemo, obrišemo in narežemo na nekoliko debelejše rezine. V ponev damo žlico olivnega olja in 15 gramov masla ter preostali česen. Pristavimo in ko zadiši, dodamo narezane gobe. Med mešanjem počasi pražimo, da tekočina povsem izpari, začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom ter odstavimo. Brancinova fileja očistimo (morebitne vidne kosti), splaknemo pod hladno vodo in obrišemo. Z ostrim nožem napravimo drobne zarezice in vanje vtremo zelišča. Na skoraj pečen krompir razprostremo pražene gobe, nanje pa položimo brancinove fileje. Pokapamo jih z limonovim sokom in obložimo s kosmi preostalega masla. Pekač za dobrih 10 minut potisnemo v segreto pečico, da se fileji zapečejo in krompir do konca speče. Pekač vzamemo iz pečice, pokrijemo z aluminijevo folijo in pustimo počivati pet minut. Jed razdelimo na segreta krožnika in takoj postrežemo z dobrim vinom in listnato solato.