Kot je za Isno dejal direktor iranske kinematografske organizacije in predstavnik ministrstva za kulturo Javad Shamaqdari, protestirajo proti organizatorjem festivala, ki bi »morali spremeniti svoje obnašanje«. Po njegovih besedah »vsi vedo, da je treba za snemanje in pošiljanje filma v tujino imeti dovoljenje države«. Poudaril je, da je snemanje takih filmov prepovedano, da pa je islamska republika doslej bila popustljiva do tovrstnih ilegalnih dejanj.

Iranski režim ima namreč pravico odločati o tem, ali so iranski filmi lahko prikazani ali ne, odvisno od tega, kako portretirajo življenje in posameznike pod strogo islamsko vladavino.

Panahi je eden izmed svetovno najbolj znanih režiserjev iranskega »novega vala«. Pri ustvarjanju posebno pozornost posveča revnim, otrokom in ženskam. Marca 2010 so ga skupaj z ženo, hčerjo in več prijatelji aretirali, pozneje pa obtožili propagande zoper iransko vlado. Trenutno je v hišnem priporu, obsojen na šestletno zaporno kazen in 20-letno prepoved ukvarjanja s filmom.

Berlinskega festivala se je udeležil Partovia, ki je nagrado v Berlinu prevzel tudi v imenu Panahija, ki mu kljub pozivom nemške vlade iranske oblasti niso dovolile zapustiti države. Kot je poudaril, »je nemogoče ustaviti misleca in pesnika, saj njune misli povsod obrodijo sadove«.