Iranski režiser Panahi bi sicer moral sedeti v mednarodni žiriji festivala, vendar mu iranske oblasti niso dovolile udeležbe. Petdesetletnega režiserja so aretirali kmalu zatem, ko je bilo objavljeno njegovo imenovanje v žirijo Berlinala, in ga obsodili na šest let zapora in 20-letno prepoved opravljanja svojega dela zaradi kritičnosti do oblasti.

Ob četrtkovem odprtju festivala je na njegovo odsotnost opominjal prazen stol v žiriji. Predsednica žirije Isabella Rosselini je prebrala čustveno Panahijevo pismo, v katerem je med drugim zapisal: "Kot družbenokritični režiser se moram sprijazniti, da ne bom več mogel prikazovati vsakodnevnih težav in skrbi svojega ljudstva. Vendar ne bom odnehal sanjati o tem, da čez 20 let vseh teh težav ne bo več in da bom takrat, ko bom spet imel možnost za to, delal filme o miru in blaginji v moji državi."

Organizatorji festivala sicer še vedno upajo, da se bo Panahi vendarle lahko udeležil festivala. Oblasti v Teheranu nameravajo znova zaprositi, da mu izdajo dovoljenje za odhod v tujino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Berlinalu bodo danes v okviru posebne prireditve prikazali Panahijevo družbenokritično komedijo "Offside" o skupini iranskih deklet, ki se preoblečejo v fante, da bi si lahko ogledale nogometno tekmo. Zanjo je Panahi na Berlinalu leta 2006 prejel srebrnega medveda.

Berlinale je sinoči odprl remake vesterna iz 60. let Pravi pogum v režiji Ethana in Joela Coena, danes pa bodo prikazali prve filme, ki se bodo podali v boj za filmske medvede, in sicer triler o finančni krizi "Margin Call" ameriškega režiserja JC Chandorja s Kevinom Spaceyjem in Jeremyjem Ironsom ter "El premio" režiserke Paule Markovitsch, ki govori o vojaški diktaturi v Argentini.

Na letošnjem Berlinalu, ki bo potekal do 20. februarja, bo prikazanih okrog 400 filmov iz 58 držav. Med 16 filmi, ki se bodo v glavnem tekmovalnem programu potegovali za zlate in srebrne medvede, jih bo kar 13 doživelo svetovno premiero.