"Na svetovno prvenstvo gremo lahko z veliko optimizma, saj je bila zadnja generalka za nas zelo uspešna - na svetovnem pokalu na Ljubnem so dekleta dobro nastopala, tako da sem v njihovih skokih res užival. A še vedno imamo rezerve, kar je pred prvenstvom dobra stvar. Potrudili se bomo čim bolj zmanjšati in odpraviti napake, pa se nimamo česa bati," je pred odhodom v Italijo dejal Triplat, ki bo v torek svoje varovanke na poti v Predazzo odpeljal še na skakalni trening v Planico, za katerega glavni trener poudarja, da bo zelo dobrodošel.

Cilji ženske vrste, ki jo posamična tekma čaka že v petek, dan prej pa so na sporedu kvalifikacije, so ena uvrstitev do 6. mesta, ena do 12. in dve do 30. mesta, na tekmi mešanih ekip, ki bo letos premierno na sporedu nordijskih svetovnih prvenstev, pa je cilj slovenske ekipe uvrstitev do 6. mesta. "Sam verjamem v ekipo, ki smo jo izbrali, in se prvenstva že zelo veselim," poudarja Triplat.

Najboljša slovenska skakalka to zimo Katja Požun je ta čas zbolela za angino, a Triplat verjame, da bo do prvenstva nared, zato ne razmišlja o morebitni menjavi. Konec tedna na Ljubnem je dobre nastope z japonske turneje v svetovnem pokalu nadaljevala tudi Špela Rogelj, ki se ji forma konstantno dviguje. "Svoja pričakovanja sem na minulih tekmah na Ljubnem celoti izpolnila, dvakrat sem se uvrstila med najboljšo šesterico. Seveda vsi pričakujejo kolajno, ki je žal tokat nismo osvojile, ampak dekleta nanjo še vedno upamo. Do konca sta še dve tekmi svetovnega pokala in ne nazadnje je tik pred vrati svetovno prvenstvo. Mogoče pa katera preseneti na svetovnem prvenstvu," je dejala 18-letna skakalka ljubljanske Costelle Ilirije.

Rogljeva gre z veseljem na SP, saj pravi, da ji gre iz tekme v tekmo bolje: "Forma se nekako dviguje. Vem, da sem pripravljena zelo dobro. Moj prvi cilj oziroma želja je, da bi izboljšala rezultate s prejšnjega svetovnega prvenstva. Vsi me sprašujejo, če bo na svetovnem prvenstvu 'padla' kolajna. Ne bom žalostna, če ne bo medalje, ker medalje so na voljo le za tri tekmovalke, kandidatk zanje pa nas je kar nekaj."

Posebna atrakcija bo tekma mešanih ekip, ki bo prvič na programu SP. "Zelo si želim uvrstiti v slovensko ekipo za to tekmo, a vse bo znano po petkovi posamični tekmi, saj si bosta najboljši dve v naši vrsti prislužili nastop v mešani ekipi. Prvič nasploh na SP bo tekma mešanih ekip in vemo, da imamo lepe možnosti, saj fantje skačejo dobro, dekleta skačemo dobro, tako da si res zelo želim biti članica te ekipe. Gotovo bo užitek skakati," je še dejala Rogljeva.

Smučarske skakalke na letošnjem prvenstvu v petek čaka posamična tekma na manjši skakalnici, dan pred tem bodo na sporedu kvalifikacije, nato pa v nedeljo še premierna tekma mešanih ekip na SP.