Izmed preostale trojica Slovencev je bil Patrick Jazbec 24., Matic Skube 25., Miha Kürner pa je odstopil na prvi progi.

Organizatorje SP, ki so imeli pred zadnjim dnevom le ekipno zlato medaljo, je navdušil 23-letni Hirscher, ki je vodil že po prvi vožnji. Neureuther je zaostajal 28 stotink, tretjeuvrščeni Matt, že dvakratni svetovni prvak, pa 56. Američan Ted Ligety je po treh zlatih medaljah, s katerimi je najuspešnejši udeleženec tega SP, slalom končal že sredi prve proge, branilec naslova Francoz Jean-Baptiste Grange, ki so ga v zadnjem obdobju pestile poškodbe, pa je tekmo končal na 12. mestu.

V finalu je pred nastopom najboljše trojice vodil Šved Andre Myhrer, sedmi pred finalom, pred Hrvatom Ivico Kostelićem in Francozom Alexisom Pinturaultom, ki sta po prvi vožnji delila deveto mesto. Matt, Neureuther in Hirscher, lanski dobitnik velikega kristalnega globusa, tudi na drugi progi niso popustili in so ohranili svoje uvrstitve, kar je sprožilo val navdušenja na prizorišču.

Hirscher: »Še vedno ne morem najti pravih besed«

Rdeče-bele zastave so visoko zaplapolale na snežnem stadionu ob progi Planai, ob kateri se je zbralo 42.000 gledalcev, ki so pozdravili prvo in tretje mesto svoje reprezentance. Hirscher, avstrijski športnik leta 2012 in vodilni v seštevku svetovnega pokala v tej sezoni, je pred nastopom na svojih plečih čutil breme celotne nacije, ki je pričakovala, da bo vendarle osvojil tako želeno posamično zlato. Hirscher je pred SP veljal za favorita po šestih zmagah v svetovnem pokalu v sezoni, od tega je štiri dosegel na slalomih.

"Še vedno ne morem najti pravih besed. Vse kaj lahko rečem, je, da je današnji dan izjemen ... Bilo je zelo težko, posebej pred drugim nastopom, toda vzdušje je bilo izjemno. Kljub temu sem bil osredotočen na smučanje, imel sem občutek, da dobro nastopam in da sem zelo pametno odpeljal skozi zadnjih nekaj vratc," je takoj po nastopu dejal Hirscher.

Valenčiču se je odvalil kamen

Valenčič, ki je imel startno številko 20, je slabše opravil s prvo progo in je bil pred drugim nastopom 17. Nato pa je slalomski specialist vendarle opravil svoje delo tako, kot si je želel že celotno sezono in se oddahnil, saj je imel po seriji slabših izidov že načeto samozavest. "Ta nastop sem krvavo potreboval. Uvrstitev mi daje dodatno samozavest za naprej in zdaj nestrpno pričakujem slalom v Kranjski Gori," je bil zadovoljen Valenčič, ki je dosegel tretji čas drugega nastopa.

"Ta kamen, ki se mi je danes odvalil, pa se mi že dolgo ni. Res nisem imel najboljših občutkov v zadnjem času in sem tole res rabil kot Sahara vode. Z drugo vožnjo sem zelo zadovoljen, tudi s prvo vožnjo sem glede na pogoje zadovoljen in sem dovolj stisnil iz sebe, nisem pa našel pravega ritma že s starta ven in prave hitrosti. Na koncu sem v strmini in pa pred ciljem nekoliko več tvegal ter dal iz sebe ven poslednje atome moči. Sem vesel, da se je tako izšlo. Moram reči, da mi ni najbolj pri srcu Schladming, nikoli nisem tukaj prav blestel. Poskusil sem izkoristiti vse izkušnje, ki sem si jih nabral v vseh teh letih in sem vesel, da se je tako sešlo," je bil z nastopom na SP zelo zadovoljen Valenčič.

Z desetim mestom si bo tudi okrepil startno številko na svetovni lestvici. Valenčič je dosegel tretji čas drugega nastopa.