550 tisoč evrov dobička

V času preiskave bodo podjetju začasno odvzeli licenco za predelavo mesa, je povedal francoski minister za potrošnike Benoit Hamon, ravnanje Spanghera pa označil za »gospodarsko goljufijo«. V podjetju so navedbe že zanikali in sporočili, da nikoli niso naročili, prejeli ali preprodali kakršnegakoli mesa za katerega ne bi verjeli, da je goveje, poroča Reuters.

Podjetje Spanghero je del verige podjetij za dobavo hrane, v vsaj 12 evropskih državah pa je pod oznako govejega prodajalo konjsko meso. Preiskava je pokazala, da je podjetje v roku šestih mesecev na račun prodaje cenejšega konjskega mesa naredilo za 550 tisoč evrov dobička. Po navedbah francoskih oblasti je Spanghero prodal okoli 750 ton konjskega mesa, od tega 550 ton francoskemu podjetju Comigel, ki v tovarni v Luksemburgu pripravlja zamrznjeno hrano.

Prvi primer tudi v Nemčiji: Gre za resnično svinjarijo

Nemški verigi supermarketov Real in Edeka sta danes potrdili, da so v zamrznjeni lazanji, ki je bila deklarirana kot goveja, našli sledi konjskega mesa. Sporne lazanje so že umaknili s polic. Gre za prva taka odkrita primera v Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na odkritje konjskega mesa v uradno govejih izdelkih v Nemčiji so se nemški politiki odzvali z ogorčenjem. »Skoraj lahko rečemo, da gre za resnično svinjarijo,« je bila ostra nemška ministrica za varstvo potrošnikov Ilse Aigner. Predsednica poslanske skupine Zelenih v nemškem bundestagu Renate Künast pa je afero pripisala ideologiji vse cenejše pridelave mesa.

Sicer pa v Nemčiji vlada prepričanje, da lahko v prihodnjih dneh v državi pričakujejo še več podobnih odkritih primerov. Potem ko je v sredo sporne lazanje odpoklical Real, namreč morebitne neustrezne izdelke preučujejo tudi druge nemške trgovine, kot so Kaiser's Tengelmann, Rewe in Eismann.

Testiranje naj bi potekalo ves marec

Evropska komisija bo zaradi afere s konjskim mesom v uradno govejih lazanjah in hamburgerjih na petkovem zasedanju stalnega odbora za varnost v prehranski verigi predlagala niz preverjanj govejih izdelkov in surovega konjskega mesa v vseh članicah EU. Testiranje naj bi potekalo ves marec, rezultate pa naj bi članice objavile 15. aprila.

Komisija predlaga dve vrsti usklajenih testov v celotni EU. S prvo vrsto naj bi članice preverile verodostojnost predelanih mesnih izdelkov, ki so označeni kot goveji. Z drugo vrsto testov pa naj bi preventivno preverile, ali je surovo konjsko meso zdravstveno neoporečno.

Sumljive lazanje najprej odkrili v Veliki Britaniji

Britanski časnik The Times se medtem v današnji izdaji sprašuje, zakaj je sploh izbruhnil škandal. Krivdo so pripisali Bruslju, saj je Velika Britanija po pritiskih Evropske komisije prejšnje leto prepovedala postopke, s katerimi strojno ločujejo meso od kosti in kit. S tem se je proizvodnja podražila, kar je na stežaj odprlo vrata poceni uvoženemu mesu iz držav z nižjimi standardi, ugotavljajo.

Afera s konjskim mesom v deklarirano govejih izdelkih je izbruhnila prav v Veliki Britaniji, potem ko so tam odkrili sumljive lazanje. Sicer pa so primere konjskega mesa v uradno govejih izdelkih odkrili že na Irskem sredi januarja, in sicer v hamburgerjih, ki so jih naključno testirali.

Na sredinem izrednem sestanku osmih članic EU, vpletenih v afero, so se države strinjale, da naj usklajevanje nacionalnih preiskav afere prevzame evropski urad Europol. Prav tako so ministri teh držav pozvali k prednostni obravnavi načrtovane reforme označevanja predelane hrane. V tem okviru se razmišlja o možnosti uvedbe obvezne oznake države izvora predelanih mesnih izdelkov.

Afera s konjskim mesom bo tudi na dnevnem redu rednega zasedanja kmetijskih ministrov EU 25. februarja v Bruslju.