Testiranje bo tudi v Sloveniji potekalo v skladu z navodili Evropske komisije. Inšpektorji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin bodo nenapovedano vzorčili mesne izdelke in konjsko meso.

Ko so pojasnili na upravi, bodo inšpektorji odvzeli vzorce in jih analizirali na prisotnost konjskega mesa v izdelkih z metodo DNK, konjsko meso pa bodo analizirali na prisotnost fenilbutazona (kemična substanca v zdravilu).

V tem trenutku uprava natančne ocene stroškov ne more podati. Natančnejša navodila bo predstavnik uprave dobil na petkovem sestanku stalnega odbora za prehransko varnost in zdravje živali.

Testiranje naj bi potekalo ves marec, rezultate pa naj bi članice objavile 15. aprila. Komisija predlaga dve vrsti usklajenih testov v celotni EU. S prvo vrsto naj bi članice preverile verodostojnost predelanih mesnih izdelkov, ki so označeni kot goveji.

Z drugo vrsto testov pa naj bi preventivno preverile, ali je surovo konjsko meso zdravstveno neoporečno. V to testiranje bo vključeno tako meso, proizvedeno v EU, kot uvoženo. EU proizvede 70 odstotkov konjskega mesa, ki ga pojedo njeni državljani, 30 odstotkov pa ga uvozi.

Afera s konjskim mesom je izbruhnila v Veliki Britaniji in v nekaterih drugih državah EU, ko so v govejih lazanjah odkrili tudi konjsko meso. Plo je za klasično poneverbo oz. problem nepravilnega označevanja izdelkov, je prejšnji teden pojasnila namestnica vršilca dolžnosti generalnega direktorja uprave za varno hrano Vida Čadonič Špelič, ob tem pa poudarila, da v Sloveniji tega mesa zaenkrat niso našli.

Afera s konjskim mesom bo sicer tudi na dnevnem redu rednega zasedanja kmetijskih ministrov EU 25. februarja v Bruslju.