Čeprav je že po tekmi mešanih štafet kazalo, da Gregorinova morda ni najbolje ujela tekaške forme, je glede na analizo vseh nastopov srž verjetno tudi v pripravi smuči. Bauer kot najboljši tekač na tekmi mešanih štafet je bil na obeh tekmah z tekaškim časom le na robu najboljše deseterice, Fak je v nedeljo dosegel le 30. čas. Razlike so v sekundah, a tudi to kaže na delček nastopov slovenske reprezentance v moravskem visokogorju, da se vedno ne posreči najbolje.

Tudi zaradi tega ima dosežek Faka še večjo težo. V podkrepitev le dva podatka. Matej Oblak, po funkciji vodja reprezentance, sicer pa pomaga servisni ekipi, je le za testiranje smuči pretekel 25 kilometrov. Drugi vir je iz ukrajinskega tabora. Ukrajinke, varovanke Vladimirja Korolkeviča, so največje presenečenje, čeprav so sodile v širši krog favoritinj. Olena Pidrušina je odnesla zlato in bron, Vita Semerenko pa bron. Delček uspeha se skriva tudi v delu serviserja, ki ga po odhodu iz slovenske tekaške reprezentance v Korolkevičevi ekipi opravlja Jeseničan Gaber Lah. »Razmere so zelo zahtevne. K sreči smo zadnji trenutek odkrili pravo formulo,« je bil ponosen Gaber Lah.

Osrednjo pozornost žanjejo Norvežani. Tora Berger le nadaljuje niz uspehov najboljše v sezoni, vse pa uspeva Emilu Hegleju Svendsenu. Ima že tri zlate kolajne. Čeprav ga norveški novinarji zbadajo, da je zadnjo popolno ničlo zadel 10. marca 2010, je na obeh posamičnih tekmah stresel večnega konkurenta Fourcada. »Na zadnjem delu sem že mislil, da je zlato izgubljeno. Ko se mi je uspelo vrniti v Fourcadovo zavetrje, sem lahko z večjo hitrostjo začel zadnje metre,« je Svendsen opisal zadnje metre in iztegnjeno nogo.

Razumljivo je, da je kot junak dosedanjih tekem pod posebnim drobnogledom. »Bil sem zelo razočaran, ker je Ole Einar Bjoerdalen zgrešil zadnjo tarčo. Privoščil bi mu, da bi dobil kolajno,« je Svendsen pihal na dušo legendi iz ekipe, a se je moral potem reševati iz zagate, saj so ga opomnili, da bi Ole dobil zlato, ne samo bron namesto Faka. Njegovo pripombo, da so čustva le za ženske, ko ni kazal velikega veselja ob kolajni, pa so Skandinavci že skritizirali, češ da je mačizem podoben le Zlatanu Ibrahimoviću. Pravi, da bo le malo nazdravil s sladicami in gaziranimi pijačami, saj želi kovati železo, ko je še vroče: »Šest zlatih se zdi fantastična stvar.« mm